Fem safareig.Un passeig pels llavadors del País Valencià va ser escollida ahir com l´obra guanyadora de la 17 edició del Premi Bernat Capó en un acte celebrat a Dénia. Aquest treball d´Agnès Vidal pretén donar veu a les dones que anaven als llavadors, els quals no només han sigut lloc de trobada on es reunien les veïnes per netejar la roba, també eren un escenari on compartir experiències i converses. L´autora Agnès Vidal (Alcoi, 1979) ha volgut treure a la llum amb aquest treball el testimoni d´una trentena de dones, a la vegada que ha establert un diàleg al voltant del procés de la bugada. Tot plegat vol servir d´homenatge a eixes dones.

«El Bernat Capó és important si volem mantenir viva la historia dels nostres pobles», deia la pròpia escriptora sobre el premi dedicat a la difusió de la cultura popular. El jurat, per la seua banda, destacava que Fem safareig és una obra «amena» que «posa en valor el patrimoni material i immaterial lligat a una activitat quotidiana vinculada al treball de les dones. I fa visible la realitat femenina en la cultura popular valenciana en un espai social desaparegut del que encara queden les construccions». L´autora és llicenciada en Filosofia per la Universitat de València. ha sigut guardonada en diversos certamens de literatura breu com ara el XII Premi de Literatura Breu Vila de Mislata o el XIV Premi Sant Jordi promogut per la Xarxa de Dones de 50 i més. A més, ha publicat el treball d´investigació El Cementeri dels Anglesos. L´herència Britànica a Dénia (Edicions del Bullent) o el recull de contes Petites Engrunes (Ed. Grup de Calabrot).

A l´acte en Dénia van assistir Francesc Tamarit, director del Museu Valencià d´Etnologia de la Diputació de València, el diputat provincial Xavier Rius, l´editora de Bullent Núria Sendra, Vicent Grimalt, president de la Macma i Alcalde de Dénia; i el propi Bernat Capó.