Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Ciutats sostenibles

Darrerament, la ciutat de València està vivint una situació un poc convulsa en qüestions de trànsit: carrers alçats, noves normatives per a la reducció de la velocitat de circulació, propostes i contrapropostes pel que fa als llocs d'aparcament, celebració del dia sense cotxes entre setmana, projectes de peatonalització d'algunes zones... Són qüestions que la ciutadania està rebent de manera desigual ja que alguns les aproven i uns altres les refusen. N'hi ha qui se sent perjudicat en els seus interessos o en la seua comoditat però també hi ha qui veu en aquests canvis l'inici d'unes actuacions per tal de fer de València una ciutat realment sostenible. En qualsevol cas, el que sí que s'observa és una desorientació per part del veïnat, mancat d'una informació clara sobre el què es farà, el quan i el per què.

Amb tot, és absolutament necessari prendre mesures per a un medi ambient urbà net i sa. I no és només València la ciutat que les necessita ja que a tot el territori valencià, la població en els nuclis grans ha anat augmentant, amb el risc d'insostenibilitat que això suposa.

Val a dir, que l'augment de població urbana és una tònica generalitzada al món. Gairebé la meitat de la població mundial „ a Europa més del 80%„ viu en ciutats i pobles grans, els quals tenen una estructura i unes formes de vida clarament insostenibles. Per exemple, són responsables de més del 75% de les emissions mundials de CO2, generen una quantitat de residus de 2'5 kilos per habitant i dia i consumeixen el 80% de tota l'energia que es consumeix al món. El fet és que aquesta problemàtica era previsible i per tractar de donar-li una resposta coordinada, l'any 1994, sota el patrocini de la Comissió Europea, se celebrà en la ciutat danesa d'Aalborg, la Conferència Europea sobre Ciutats Sostenibles. Posteriorment es va configurar una xarxa de ciutats amb el compromís d'adoptar diverses mesures, entre les quals:

- Reduir tot tipus de residus i incrementar-ne la reutilització i el reciclatge.

- Evitar el consum innecessari d'energia, millorar-ne l'eficiènciai i usar les renovables. Reduir el transport motoritzat

- Regenerar i reutilitzar les zones degradades. Evitar el creixement urbà incontrolat, no autoritzar noves construccions mentre hi haja habitatges buits i evitar la proliferació d'urbanitzacions disperses. Alhora, exigir tècniques de construcció sostenible

- Pel que fa al consum, promoure activament el que respecta el medi ambient, especialment el dels productes de proximitat i els d'etiqueta ecològica i de comerç just.

Pel que fa als municipis valencians, cal dir que, el fet de ser de dimensions mitjanes, fa que puguen reconvertir-se més fàcilment en habitables des del punt de mira de la sostenibilitat. I cal que hi contribuïm.

Compartir el artículo

stats