S'han quedat a soles en el seu esglaó, malgrat que s'esforcen a diluir la jerarquia. «Hi ha molts grups que estan pegant fort i és possible que al costat d'ells, per taules i activitat, estiguem al capdavant», explica Kiko Tur, veu d'aquesta banda de nou músics. Per estil a Aspencat se li ha considerat el successor natural d´Obrint Pas i La Gossa Sorda, un germà xicotet que Tur assegura que mai va tractar de «competir» amb els altres dos. «La Gossa és un referent i de fet, encara que hagen dit que es retiren, va a ser un comiat lent», abunda Tur.

Malgrat l'herència, sosté el cantant, Aspencat ha sabut trobar-se per a que ningú els poguera catalogar com un subproducte: «No ha sigut fàcil però hem trobat el nostre so. Ara no fan falta ni dos minuts de cançó per a saber que és d´Aspencat, en deu segons ja som reconeixibles».

Per a açò ha hagut de passar quasi una dècada de cerca, encara que considera el cantant que la banda que són avui va començar a albirar-se fa com a molt cinc anys, amb Naixen primaveres (2011). Allò no només els va donar una identitat sinó que els va impulsar a una esfera superior i ara, després de dos discos més forjant el seu segell, els ha sobrevingut la maduresa en Tot és ara. «Pot ser que siga açò, un disc més madur. Al final hi ha temes que marquen un continuisme, també en les lletres, i que estan pensats per al directe. Però en fer un disc de catorze temes ens hem permès explorar altres territoris; és un disc més ampli, on cap més gent», exposa Tur. Al grup, que manté un sòlid component polític en les seues lletres, el canvi a les institucions li va trobar amb el disc a meitat. «Sí que es reflecteix, però és cert que el nostre discurs polític, encara que manté el valencianisme, sol anar més enllà», manté el músic.

El recorregut de Tot és ara va començar a Catalunya, on va congregar a unes 40.000 persones en un concert junt a La Gossa Sorda en la Mercé. Demà, en el festival Mil Graus de Port de Sagunt, tindrà la seua segona cita en territori valencià. Per a un hivern intens queda pendent un «gran concert» en la Marina, el niu de la banda, i en algun moment planegen «fer alguna cosa gran» en un espai emblemàtic de València, igual que els seus referents. Les xifres avalen eixa ambició ambició: 85.000 descàrregues del nou disc. El primer dia, la web es va col·lapsar.