Va començar com uns vídeos quasi d´autoconsum i va a acabar amb un disc homenatge, probablement un dels més complets que se li tributen a Ovidi Montllor en el seu celebrat aniversari. L´Esclat Produccions, col·lectiu format per estudiants d'audiovisuals en 2012, s'ha llançat a l'aventura d'actualitzar a Ovidi en 15 cançons, reunint a representants de tot el ventall estilístic de la música en valencià. Per a comprovar el calat de l'experiment, millor exposar els noms: Feliu Ventura, Hugo Mas, Tardor, Gent del desert, Andreu Valor, Arthur Caravan, Sva-ters, ESIR, Smoking Souls, Gener, El Diluvi, Júlia, Talps, Novembre Elèctric i Senior.

Com ho han aconseguit? Ells mateixos se sorprenen del procés: «Quan formàrem la productora guanyàrem un parell de concursos i ho vam invertir en material. Però després quedàrem un poc estancats. Fins que Feliu Ventura, a qui estàvem gravant un concert, ens va clavar la idea en el cap...», relata Mariola Belda, una de les quatre integrants del col·lectiu. Va ser, doncs, el cantautor qui va espentar a aquests vint anyers a emprendre un projecte que abordara al mateix Ovidi. Sense quasi finançament „«una xicoteta ajuda del Centre Ovidi Montllor d´Alcoi»„ es van decidir a gravar a una desena de grups, començant pels «col·legues» durant l'estiu, als jardins de Casa Alonso, al Celler la Muntanya, en Muro d'Alcoi.

Un equip de nou persones, per al qual també van tirar de mans amigues, va realitzar una sèrie de clips la factura dels quals els va afilar l'ambició: «Els vam veure i pensàrem que havíem fet una cosa més gran que un projecte merament intern», conta Belda.

Així que es van anar a buscar eixe «una cosa més gran», i van trobar resposta en Escola Valenciana, on van escoltar els temes i els van proposar coproduir un CD. «Pensàrem que ens havíem quedat curts amb deu grups», apunta Belda, i van ampliar la nòmina a quinze. Els vídeos s'estrenen cada dimecres en el canal de Youtube de L´Esclat; el CD estarà disponible aquest mateix hivern.