Universitat i teatre és un binomi inseparable. El Grup de Teatre de la Universitat de València, Assaig, celebra els seus primers 25 anys, amb una intensa activitat per aquest curs. Creat el 1990 per representar la Universitat de València dins de les arts escèniques, el grup Assaig s'ha convertit en una de les agrupacions teatrals més importants de l'escena universitària espanyola.

Alguns actors i dramaturgs professionals de l'escena actual, entre els quals destaquen Jorge Picó, Juan Vicente Martínez Luciano, Juanjo Prats, Alfredo Mayordomo, Antoni Tordera, Xavi Puchades, Maria Josep Peris, Ana Conca, Pau Pons i Desirée Belmonte, han col·laborat formant part d'Assaig. I la formació universitària ha representat textos inèdits i adaptacions de dramaturgs de Max Aub, Quim Monzó, Rodolf i Josep Lluís Sirera, Carles Pons, Arturo Sánchez, Xavi Puchades, Patricia Pardo, Juli Disla o Las Federicas, entre uns altres.

La temporada teatral universitària comença hui, i ahir es va presentar el llibre de 375 pàgines que analitza la trajectòria d'Assaig, un grup que ha obtingut premis tan importants com el premi Micalet de Teatres de la Generalitat a la producció no professional en 2000 i el primer premi en el 17é concurs Vila de Mislata al millor espectacle en 1998 i 2007 per Les dones de Sade i Per Sant Lluc, respectivament.

La programació teatral de la Universitat de València arranca precisament al Paranimf de La Nau, amb la reposició de Per Sant Lluc, a les 19.30 hores i durant tres dies (fins al 16 d'octubre).

Reposició i formació

L'Aula de Teatre de la Universitat manté una programació estable a la Sala Matilde Salvador, al llarg del curs acadèmic tant per al públic universitari com per a la societat. Solen ser muntatges de caràcter poc tradicional de companyies valencianes i moltes vegades amb joves, la qual cosa permet descobrir noves companyies i prendre el pols a l'escena valenciana.

Aquest any la programació inclou novetats, com ara la reposició de tres espectacles més representatius d'Assaig a més de Per Sant Lluc (El dia que Bertolt Brecht va morir a Finlàndia, Les dones de Sade i Parelles de fet). També naix el programa «L'Aula a l'Aula», amb sessions de Teatre Fòrum organitzades per la Theatre Forum Society, una associació d'estudiants de la Universitat.