El Patronat Martínez Guerricabeitia va inaugurar ahir l´exposició L´incendi i la paraula, de l´artista valenciana Mery Sales. La mostra va més enllà de retre homenatge a la pensadora jueva alemanya Hannah Arendt i reivindica el seu pensament, la seua veu i el seu mètode a través de 40 obres d´art, la majoria d´elles inèdites. L´exposició es podrà visitar a la Sala Martínez Guerricabeitia del Centre Cultural La Nau e la Universitat de València fins el 17 de gener.

Hannah Arendt, alemanya d´origen jueu, va haver de fugir del seu país el 1933 per la persecució dels nazis i refugiar-se als EUA. Periodista, mestra i pensadora política, sempre va defensar el pluralisme, va destacar la institució acadèmica ahir.

A l´exposició, Sales defensa la pintura tradicional com a llenguatge artístic mitjançant olis sobre taula i lli. El llenguatge queda reflectit en les diferents maneres de treballar la mateixa tècnica.

L´assimilació entre tècnica i tradició és la que ha portat el Patronat Martínez Guerricabeitia a apostar per l´art de Mery Sales i incloure aquesta mostra en la seua sèrie Trobades amb la Col·lecció Martínez Guerricabeitia.

Les obres han estat creades ex profeso per a aquesta trobada, que reuneix 40 peces, la majoria d´elles inèdites i compostes per diversos quadres políptics, al llarg de tres espais dins de la sala: un índex que és una introducció a Hannah Arendt; un nus que concentra els seus dos temes fonamentals (la violència i la llibertat), i el desenllaç o conclusió. «En aquest últim cas, els quadres parlen del compromís. Arendt ens incita a pensar sense por, és a dir, sense doctrines o certeses, sobre els conflictes de la nostra realitat», diu Mery Sales.

L´incendi i la paraula reivindica així, des d´una mirada pictòrica, l´essència del discurs «audaç i compromés» de Hannah Arendt. Sales va arribar a l´autora a partir de les seues recerques sobre Gerhard Richter.

José Pedro Martínez, director d´activitats del patronat, va destacar que l´any 2015 ha estat dedicat totalment a la dona amb les exposicions Itineraris d´una col·lecció, amb obres de la Fundación Coca-Cola, comissariada per Lorena Martínez de Corral; Mundo B, de Mavi Escamilla, i ara la de Sales.