Desenes de persones van participar ahir en el festival «solidari i cultural» organitzat per Acnur-València per a «conscienciar sobre la situació dels refugiats», sobretot als més xicotets, i «cridar l'atenció sobre les difícils condicions que pateixen». L'acte va combinar testimoniatges de refugiats, activitats solidàries, xarrades informatives i actuacions culturals com teatre, poesia, música, dansa o pintura.

També es van realitzar visites guiades al Refugi de l'IES Lluís Vives, un dels millor conservats des de la Guerra Civil, on es projectava un audiovisual. Encara que l'entrada era lliure, l'organització va sol·licitar la contribució de donacions i ajudes econòmiques perquè Acnur puga seguir realitzant el seu treball d'atenció als refugiats. Ana Noguera, membre del Consell Valencià de Cultura i voluntària solidària, va destacar ahir el «compromís social» de l'IES Lluís Vives, els alumnes del qual van participar en la jornada com una activitat extraescolar que els va servir per a prendre consciència de la situació dels refugiats.

Segons van assenyalar fonts de l'organització, més de 400 persones „entre elles, el regidor de Cooperació, Desenvolupament i Immigració, Roberto Jaramillo„, van passar al llarg del matí d'ahir pel refugi, un espai format per quatre naus allargades i tancades de sostres baixos. Allí els esperaven refugiats de diferents conflictes polítics i bèl·lics, es projectava un vídeo sobre la seua situació i es realitzava un minut de silenci amb les llums apagades «per a tenir la sensació del que es pot viure allí», va assenyalar Noguera.

L'exdiputada va subratllar també la importància de les activitats que s'han organitzat per als xiquets «perquè és molt important recordar per a saber el que ara estan patint uns altres, que la sensibilitat cresca des de xicotets. La televisió transmet les imatges dels conflictes, però si no ho toques i obris els sentits queda com una pel·lícula, és difícil distingir la ficció de la realitat i per a un xiquet una notícia sobre refugiats sona molt semblat a una notícia».