El Museu de Prehistòria de València ultima el muntatge de l'exposició «Un món de feres» que mostrarà, en primícia mondial, l'esquelet més complet d'un lleopard prehistòric trobat en la península ibèrica, a partir del pròxim 11 de novembre.

L'esquelet quasi complet de lleopard europeu prehistòric „Panthera pardus„ trobat en un avenc de Fontanars dels Alforins, conegut com l'Avenc de Joan Guitón, serà exposat després d'una profusa recerca desenvolupada pels investigadors del Gabinet de Fauna Quaternària del Museu de Prehistòria de València.

Segons destaca la directora del Museu de Prehistòria, Helena Bonet, amb l'esquelet del lleopard «es mostraran, també per primera vegada, peces úniques, la majoria originals i algunes rèpliques, del Gabinet de Fauna Quaternària».

Alfred Sanchis, arqueozoòleg del Museu de Prehistòria de València i comissari de l'exposició, ha dirigit els treballs de recuperació i recerca del lleopard i tutela el muntatge de «Un món de feres», una exposició «que no és paleontològica sinó arqueozoólogica», apunta.

Segons avança Sanchis, l'exposició mostrarà les interaccions entre feres i homes prehistòrics en el territori valencià. «Els grans carnívors „úrsids, fèlids, cànids i hiènids„ van competir amb els humans per l'ús de les coves i també per les preses», explica.

Sobre qui guanya en aqueixa particular confrontació per l'espai i per l'aliment, l´arqueozoòleg adverteix que «no hi ha estadístiques. Tenim proves de vencedors en un o un altre cas que podran veure's en l'exposició».

Lleopards per Europa

El lleopard „o pantera„ està present en l'actualitat per diverses zones d'Àfrica i Àsia, però durant el Plistocè la seua distribució va ser més àmplia i va ocupar gran part d'Europa fins a la seua desaparició. Aquests fèlids, al costat d'altres grans predadors com a lleons, hienes, ossos, llops i cuons, van competir amb els grups humans prehistòrics de la Península Ibèrica per les preses i per l'accés a les coves i abrics, tal com mostrarà la exposició.