La Plaça del Llibre es consolida com a lloc de trobada entre escriptors, llibreters, editors i lectors per a la promoció del llibre en valencià en una III edició amb què compta per primera vegada amb la col·laboració de les institucions públiques (Conselleria de Cultura, Diputació de València i Ajuntament), una cosa que «ja tocava», han celebrat des de l'organització.

Les jornades, que se celebraran els pròxims 19, 20, 21 i 22 de novembre a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC), van ser presentades ahir pels representants de les entitats que tradicionalment les organitzen: Toni Gisbert, d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Jesús Figerola de l'Associació d'Editors del País Valencià, Gemma Pasqual de la Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i David Cases del Gremi de Llibrers de València. A ells es va sumar la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, qui va avançar que «prompte» presentarà un Pla de Foment de la Lectura.

Premi Escola

Taules redones, exposicions, teatre infantil, presentacions de llibres, cercavila amb xaranga i xerrades sumaran més de quaranta activitats en quatre dies, en els quals es lliurarà el Premi d'Honor 2015 a Jaume Cabré i el Premi Difusió de 2015 a Escola Valenciana.

Gisbert va posar de manifest que «el context social i polític ha canviat» i «este Govern mostra una disponibilitat positiva» que va trobar a faltar fins hui amb l'anterior govern del PP. Gràcies a esta nova col·laboració pública i privada, Gisbert confia a poder estendre la Plaça del Llibre a «múltiples centres» de tota la ciutat, així com a altres localitats.

«L'èxit d'estos tres anys és només l'embrió del que pot ser en un futur», va augurar. Per a esta edició, l'organització de Plaça del Llibre ja estava molt avançada quan es va produir el canvi de govern en les administracions, però més endavant esperen que la col·laboració vaja en augment. Alhora, desitjaria que «algun dia la dreta valenciana assumira un mínim de democràcia i cultura», va afegir.

En la mateixa línia, el president de l'Associació d'Editors del País Valencià, Jesús Figuerola, es va mostrar «optimista» amb la presència de les institucions en la Plaça del Llibre i va instar a recuperar la «normalitat» de la seua participació. «Per primera vegada és normal el que no era normal» i «les institucions es comprometen amb la llengua del seu poble», va subratllar.

Finançament valencià

La direcció general de Cultura i Patrimoni ha pagat diverses despeses d'organització i ha coordinat algunes de les activitats d'esta edició. A més, hi haurà presència de representants del govern autonòmic. El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, per exemple, participarà en una taula rodona sobre el finançament valencià.