La Serra Mariola és part de l'imaginari col·lectiu dels valencians. El valor del patrimoni ambiental i turístic del parc natural, situat entre l´Alcoià, Comtat i la Vall d´Albaida, té ara una pel·lícula Mariola. Serra de llibertat, on les gents de les set poblacions que l´encerclen „Agres, Alcoi, Alfafara, Banyeres, Bocairent, Concentaina i Muro„, inspiren un documental imprescindible per entendre la identitat comuna d´una zona habitada des dels albors de la Humanitat.

Dirigida i guionada pel periodista alcoià Santi Hernández i la periodista de Bocairent, Matilde Alcaraz, i produïda per l´empresa audiovisual i cultural Documentart, el film mostra el paisatge viu de la Serra Mariola, un ric mosaic de cims, de plantes, d´éssers vius, masos, castells, ermites i caves.

Els historiadors Juan Castelló i Rafa Enguix, els guies Miquel Àngel Terol i Miquel Vives, el botànic Lluís Serra i Álvar Seguí „impulsor del projecte Canyet per la reintroducció dels voltors„, parlen de l´essència i biodiversitat del paratge. La pel·lícula també mostra els llauradors que encara treballen la terra a Mariola i recull la collita de cireres i prunes al Mas del Jaquero, la recol·lecció de mel a les colmenes dels germans Sanchis en el Pla de Santa Bàrbara a Bocairent, els bancals d´oliveres d´Alfafara d´on s´extrau un oli únic.

L´experiència de Jordi Brotons o Rafael Rodríguez, que han deixat els nuclis urbans per a viure amb la seua família en el més profund de la terra, també queda retratada.

L´herbero

No pot faltar l´ús tradicional de la gastronomia, com les bajoques farcides, les fassedures, l´olleta, la borreta, la pericana, els mulladors i l´embotit, i l´herbero, la beguda espiritual de Mariola.

Mariola. Serra de llibertat s´ha gravat durant 13 mesos, s´ha rodat durant les quatre estacions de l´any i és una hora d´enriquimen cultural. El documental s´estrena a tots els pobles de la Mariola este mes i ix a la venda en DVD este Nadal.