La Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) va celebrar ahir la primera jornada de portes obertes en el monestir de Sant Miquel dels Reis, amb el propòsit de «compartir un matí amb els usuaris de la llengua i amb els valencians que estimen la principal senya d'identitat del nostre poble». La iniciativa va permetre als visitants accedir a diverses exposicions de forma gratuïta i va concloure amb l'actuació del cantautor valencià Pep Gimeno Botifarra.

La jornada va començar a la sala d'actes del monestir amb una salutació de benvinguda a càrrec del president de la institució, Ramón Ferrer, que va expressar la voluntat de l'Acadèmia de «connectar amb la societat».

Així, Ferrer va destacar que «si bé la principal tasca de l'AVL és la normativa, també el foment del valencià forma part dels nostres deures», per la qual cosa «aquesta jornada servix per compartir un matí amb els usuaris de la llengua i amb els valencians que estimen el principal senyal d'identitat del nostre poble».

En el claustre de Sant Miquel dels Reis, els assistents contemplaren l'exposició itinerant sobre el poeta valencià Carles Salvador, i la realitzada amb motiu de l'any dedicat a la figura del poeta de Burjassot, Vicent Andrés Estellés.

Així mateix, la sala permanent d'exposicions de la Biblioteca Valenciana va estar oberta als visitants, que també accediren acompanyats pels guies a les diferents dependències del monestir obertes a les visites. Entre elles, la sala de juntes on els membres de l'AVL celebren les sessions plenàries.

L'Acadèmia va programar també un espectacle infantil amb cançons tradicionals valencianes, al costat d'un taller per a xiquets que va tindre lloc en una de les torres del monestir. La jornada oberta va concloure amb l'actuació del cantant Pep Gimeno Botifarra, que va oferir un recital per a tots els assistents en la «dessacralitzada» església de Sant Miguet.

Per últim, es va habilitar un punt de venda de llibres amb les últimes novetats editorials.