El Museu Paleontològic d´Elx, gestionat per la Fundació Cidaris, compleix onze anys com a referent de la paleontologia a Espanya gràcies als nombrosos projectes de recerca, conservació i difusió que duu a terme.

Així ho demostren també els fons amb els quals explica la institució il·licitana. I és que el Mupe té més de 60.000 exemplars fòssils, 7.000 minerals i 5.000 mol·luscs actuals, atresorant peces úniques d´àmbit mundial.

És el cas del dinosaure Spinophorosaurus nigerensis procedent de Níger, les restes de mamífers de Crevillent, l´ambre més antic d´Europa, o les troballes de les primeres restes de tortuga de la península ibèrica, els resultats de la qual han estat recentment presentats en congressos nacionals i internacionals que avalen la importància de les col·leccions del museu.

Tot això ha permès, a més, que investigadors de diferents institucions de tot el món hagin visitat i visitin les instal·lacions del Museu Paleontològic d´Elx.

A tot això se suma el treball intern de laboratori i de conservació que es realitza en el Mupe, que és al seu torn dipositari de restes paleontològiques per la Generalitat Valenciana.

Fins i tot es realitza un important treball extern per a altres administracions com la Direcció general de Béns Culturals de Múrcia. Així mateix, pel que fa a la difusió i divulgació, la Fundació Cidaris aposta per que el museu es converteixi en un referent cultural i turístic de primer ordre.

Més visites cada any

Les xifres de visites demostren com aquestes han anat augmentat cada any, sent un dels museus més visitats de la ciutat amb prop de 14.000 visites anuals.

Amb l´afany d´aconseguir un museu accessible a tota la societat es desenvolupen projectes dirigits a grups d´escolars, famílies, persones majors, col·lectius d´invidents, comunitat sorda o escolars en risc d´exclusió social.

Gràcies a aquests últims projectes, el Museu Paleontològic d´Elx s´ha convertit en un dels museus més socials d´Espanya, sent incorporat en el pla «Museos+Sociales» del Ministeri d´Educació, Cultura i Esport.

Falta de finançament

Malgrat les fites científiques assolides, la labor de conservació del patrimoni paleontològic que s´està realitzant i l´engegada d´activitats didàctiques encaminades a tots els públics, el Mupe travessa un dels seus pitjors moments econòmics, donada la falta de finançament.

A dia de hui, són insuficients les ajudes rebudes per part de l´administració, sent necessari obtenir noves línies que assegurin la viabilitat d´un museu de primer ordre, que és centre de recerca, conservació i difusió únic a la província d´Alacant.