La Conselleria d´Educació, Investigació, Cultura i Esport presenta hui al ple del Consell la incoació de l´expedient de la declaració de Bé d'Interés Cultural (BIC) Immaterial a favor de les «Normes de Castelló».

«Esta tramitació romania arxivada i ara s´ha reactivat donada la rellevància d'un patrimoni cultural i lingüístic com són les Normes de Castelló perquè és de justícia, perquè són un referent de la normalització de la nostra llengua i de la seua regularització, i perquè este expedient és fruit d´un acord amb l'Ajuntament de Castelló que feia anys que estava guardat en un calaix i que nosaltres per fi ho hem tret per a dignificar la nostra llengua i el que va significar esta firma de les Normes de Castelló», va explicar ahir el conseller Vicent Marzà.

Les «Normes de Castelló», també conegudes com a «Normes del 32», van nàixer del consens de literats, gramàtics i lingüistes per a afrontar tots els canvis que estava experimentant la llengua en una societat canviant i, així, garantir el seu ús social, administratiu i acadèmic.

És per això que la normativa que genera actualment la màxima institució en matèria lingüística, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), es basa en les «Normes de Castelló».

Unanimitat

El vicealcalde de Castelló, Enric Nomdedéu, va recordar que ja el 2010 va demanar la declaració BIC de les Normes de Castelló, moció que va tindre el suport de tots els grups polítics del consistori, la Universitat Jaume I i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, «però mai ha estat aprovada per l'anterior Consell valencià, fins i tot després de ser recomanat per la Diputació de Castelló, que també va votar a favor per unanimitat».

«Este reconeixement, 83 anys més tard, és un tràmit necessari perquè els parlants prenguen consciència de la necessitat de seguir una normativa i per arribar al ple suport institucional mitjançant el seu ús i promoció», segons va assenyalar el Consell en un comunicat.

A més de les «Normes de Castelló», la resolució d'incoació inclou també les instruccions per protegir-les, a través de les competències de la Generalitat Valenciana per al seu normal desenvolupament i pervivència i la conservació dels seus valors.