El Teatre Principal de València inaugura la temporada nadalenca aquesta setmana amb el ballet clàssic El Trencanous, un dels ballets de referència en la història de la dansa clàssica. El Ballet Clàssic de Sant Petersburg, companyia fundada pel solista principal de Mariinskiy Ballet Andrey Batalov (director artístic i coreògraf) i per Andrey Scharaev (director general), interpretarà aquest clàssic els dies 16, 17 i 18 de desembre. A l´espectacle participen quaranta xiquets procedents de diferents escoles valencianes de dansa.

El Trencanous és un conte estructurat en dos actes, amb música de Txaikovski. En la producció original la coreografia va ser creada per Marius Petipa i Lev Ivanov. El llibret va ser escrit per Ivan Vsevolozhsky i el mateix Petipa, basant-se en l´adaptació d´Alejandro Dumas (pare) del conte El trencanous i el rei dels ratolins, d´Ernst Theodor Amadeus Hoffmann.

Se situa en una antiga ciutat alemanya, a principis del segle XIX, en la Nit de Nadal. La gent es prepara per a la festa i al saló de la casa dels Stalbaum estan arribant els convidats, entre ells està Drosselmeyer, un vell tarumba, inventor de joguets i amic dels xiquets. L´inventor té preparades moltes sorpreses que faran que la nit siga inoblidable. Però a Masha el que més li agrada és el joguet Trencanous. Quan s´acaba el ball, Masha acudeix a veure-ho, li abraça i se submergeix en un somni màgic.