Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

És l´hora d´una política comarcal i participativa al Camp de Túria

Des de fa unes dècades, el Camp de Túria ha anat intensificant la seua incorporació a l´Àrea Metropolitana de València, la qual cosa s´ha traduït en la recepció de població i activitat econòmica, d´una banda, i en una creixent mobilitat entre els pobles del Camp de Túria i els de l´Horta (incloent-hi naturalment València). Els setanta mil habitants que tenia la comarca a mitjan anys huitanta s´han més que duplicat fins a arribar als cent cinquanta-cinc mil recentment.

Amb aquesta tendència de fons, la crisi ha impactat molt negativament a la comarca. Tal situació obliga a actuar, però la resposta s´ha d´adoptar a escala i amb perspectiva comarcals. Els reptes i els problemes són compartits, i molt sovint desborden els límits municipals.

És cert que a hores d´ara encara no hem assolit un grau suficient de coordinació entre les entitats locals a escala comarcal, la qual cosa és coherent amb una identitat comarcal excessivament feble. Amb tot i això, no hem de menysprear l´existència d´una mínima trama associativa i institucional comarcal que pot constituir la base sobre la qual bastir una veritable política comarcal. L´ingredient principal de la trama és la Mancomunitat del Camp de Túria.

Tanmateix, no hem d´oblidar altres actors que hi poden fer costat: els sindicats, les entitats de l´economia social i organitzacions patronals, l´IDECO del Camp de Túria, etc. Això últim és particularment important perquè la resposta als reptes i als problemes a més de comarcal hauria de ser participativa.

Podríem considerar, doncs, que la tasca realitzada fins ara per la Mancomunitat del Camp de Túria és un primer pas a partir del qual avançar en una triple direcció. Primer, aprofundir en la coordinació de les polítiques locals. Segon, bastir i alimentar projectes veritablement comarcals. I, en tercer lloc, integrar en el projecte les entitats comarcals distintes dels actors públics, per tal de dotar la iniciativa d´un caire participatiu.

Respecte de la iniciativa proposada, cal considerar que ja hi ha experiències prèvies en aquesta mateixa direcció com ara la dels Pactes Territorials per l´Ocupació que al País Valencià es va posar en marxa el 2000. És cert que amb la política de retallades pressupostàries es va aturar el 2012 el programa de Pactes Territorials del Servef, però també ho és que els responsables autonòmics actuals han decidit fer reviscolar amb més vigor el projecte. A més, no hem de perdre de vista que València, l´Horta Nord i l´Horta Sud ja compten amb els seus respectius pactes. Clarament doncs, amb perspectiva metropolitana, hi falta el Camp de Túria. Sembla doncs, que estem en el millor moment per fer tirar endavant la conformació d´un Pacte per l´Ocupació al Camp de Túria.

El dissabte 28 de novembre de 2015, a Llíria, l´IDECO va organitzar una Jornada amb motiu del vint-i-cinc aniversari de l´entitat. Una de les activitats fou una taula rodona amb les alcaldesses i els alcaldes de la comarca. El motiu era que parlaren de totes aquestes qüestions. La invitació no sols va tindre una bona resposta sinó que, a més a més, les autoritats polítiques locals que hi participaren mostraren una alta predisposició a avançar pel camí de la coordinació de les actuacions locals i de l´estudi de la millor via per a començar a crear una política socioeconòmica comarcal. Tant de bo els pròxims mesos aquesta predisposició els moguera a encetar-ne el procés. Si aconsegueixen que s´hi sumen tots els poders públics locals de la comarca, i alhora s´obrin les portes perquè els actors socials i altres organitzacions que hi tenen molt a aportar també s´embarquen en el projecte, de segur que d´ací a uns anys totes i tots ens hi felicitarem.

Compartir el artículo

stats