La Banda Primitiva de Carlet va estrenar el pasdoble Amparito Roca una vesprada de setembre de 1925 en el Teatre del Segle. Cap d´aquells que aquell dia van escoltar el pasdoble va poder imaginar que la melodia seria algun dia editada pel propi compositor, el mestre Texidor, i distribuïda als cinc continents.

Hui, Amparito Roca figura en la pràctica totalitat de recursos musicals i unitats artístiques espanyoles. Prestigioses formacions, i la pràctica totalitat de les bandes municipals de capitals de província el tenen en el seu repertori habitual, com també altres bandes civils i militars, xarangues o rondalles. Fins i tot hi ha versions per a acordió, i també, com no, per a piano, recorda l´investigador Ángel Valero.

La Jove Banda de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, formada per 112 músics de 18 a 28 anys, commemora hui el 90 aniversari del popular pasdoble. Ho farà incloent-hi la peça en el concert d´aquesta vesprada al Palau de les Arts, patrocinat per Bankia.

Les xifres de distribució d'Amparito Roca són d´escàndol. És de les poques melòdies que pot acostar-se a Paquito el chocolatero en nombre de reproduccions. La família Texidor recorda que durant els anys quaranta, cinquanta i seixanta va arribar a distribuir-se i interpretar-se en 1.000 bandes de música d´Espanya i 6.000 orquestres i orquestinas de ball, apunta Valero.

Jaume Texidor „així figura en el seu DNI, encara que en molts llocs apareix com a Teixidor„ era de Barcelona i en maig de 1924 va ser contractat com a director de la Banda Primitiva de Carlet, lloc en el qual va romandre fins a gener de 1926, data en què la Societat Instructiu Musical de Manises el contractaria amb una millor remuneració.

Durant la sea etapa en Carlet va ser quan va composar la melodia més recordada, assenyala l´investigador.

Qui era Amparo Roca? Per a saber-ho cal aprofundir en la vida en Carlet del músic català. Texidor impartia classes en una acadèmia de música particular amb l'ajuda de la seua filla Maria, pianista i violinista. L'amistat de Maria amb una de les alumnes va determinar la més important composició musical del mestre.

Amparo Roca Ibáñez era la més menuda d'una família que regentava un comerç de teixits situat en el cèntric carrer d'Españoleto, pròxim a la Plaça Major.

A ella, a la gran amiga de la seua filla, quan tan sol tenia 13 anys, va dedicar Texidor el pasdoble al que va posar-li el nom de la xiqueta: Amparito Roca.

Després de l´etapa en Manises, Texidor es va presentar a les oposicions per a titular de la Banda Municipal de Baracaldo „pagaven 4.500 pessetes„ i allà es va anar. I allà va viure la la Guerra Civil. En 1937, deixà el seu lloc de director en no estar la banda en actiu i tindre als músics mobilitzats. Acabada la guerra, no es va tornar a incorporar a la banda en desacord amb la línia de les noves autoritats, explica Valero. Sí va dirigir l'Orfeó fins a 1940, any a partir del qual es dedicaria a compondre i gestionar els drets d'autor.