La Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana va triomfar diumenge en el seu debut en el Palau de les Arts Reina Sofia en un concert d’homenatge a les escoles de música baix la direcció de Beatriz Fernández (Paiporta, 1983), primera dona en dirigir esta formació.

Plácido Domingo va elogiar en l’assaig, al que va assistir, la sonoritat de les obres, la qualitat dels músics valencians i va manifestar el seu desig de poder dirigir la Jove Banda Simfònica. Els músics abordaren després amb molta més il·lusió aquest primer concert en el prestigiós coliseu valencià que suposa, malgrat el recorregut de la formació d'alt rendiment des de 2000, una gran experiència en la vessant artística i personal per als 112 intèrprets de 18 a 28 anys de totes les comarques.

El Palau de les Arts va esgotar les invitacions per a un esdevenimentdedicat a l'educació musical que imparteixen les 547 escoles de música amb 60.000 alumnes en l'actualitat, una labor que constitueix, des del segle XIX, una fita històrica per la seua tasca educativa en els centenars de milers d'estudiants que han passat per elles durant més d'un segle.

Referent pedagògic

La Jove Banda Simfònica és una mostra del fenomen únic en el món que representen les societats musicals. Juntament amb la Jove Orquestra Simfònica, liderada per Cristóbal Soler, constitueix un referent pedagògic, artístic i social consolidat. Des de la seua creació ha sigut dirigida per prestigiosos directors, ha editat 13 discos compactes i ha oferit concerts a Alemanya Bèlgica, França, Holanda, Madrid i València.

El programa del concert va incloure la interpretació del conegut pasdoble Amparito Roca amb motiu del 90 aniversari de l'obra del compositor barceloní Jaume Teixidor que va estrenar l'obra a Carlet en 1925 amb la Banda de Música Primitiva de la localitat de la Ribera, de la qual era el seu director. El Concert Bankia, homenatge a les escoles de música va ser organitzat pel Palau dels Arts Reina Sofia juntament amb la col·laboració de CulturArts i la Fedearació de Societats Musicals.