La literatura valenciana viu un dels seus millors moments. Torrent i els seus premis literaris són una bona mostra de la bona salut de les lletres en valencià.

Enric Lluch Girbés va ser el guanyador en narrativa juvenil amb L´estranya dona mexicana, mentre que el finalista va ser Vicent Enric Belda Belda amb París Blonde. Rafael Casanova i Estruch es va endur el premi de poesia amb Geografia de les veus; mentre Francisco Ramón Romeu Sánchez va guanyar en teatre juvenil amb Els medis.

La sala d´actes de la Casa de Cultura de Torrent la nit del dimarts el lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Torrent. En esta edició cal destacar l´èxit de participació del XIV Premi de Narrativa Juvenil, VII Premi de Poesia i V Premi de Teatre Juvenil. La participació ha superat totes les altres edicions amb un total de 85 obres; poesia 52, teatre 18 i narrativa 15.

Abans del lliurament dels Premis, l´Orquestra Scordae va interpretar Cànon de Pachebel, Gavotte I i II de Bach i Hymn de Glück. A continuació, es van fer públics els guanyadors de cada modalitat i el finalista de Narrativa Juvenil:

Guanyadors

L´estranya dona mexicana d´Enric Lluch Girbés narra la investigació del periodista d´investigació valencià Miquel Molins, per aclarir les circumstàncies en què van morir l´any 1947 el pare, el germà i l´oncle d´una senyora mexicana, Amalia Torres, la qual ha vingut per este motiu a València.

París Blonde de Vicent Enric Belda Belda conta dues històries de forma paral·lela, per una banda, les vivències del jove immigrant romanés Alexandru, estudiant de 1r de Batxillerat en Exea i les relacions amb el seu amic Marc i la seua xicota. Per altra banda, la història de dos soldats romans, Marcus i Ovídius, els quals combaten a la Dàcia en les files de la Legio XII Gemina.

El poemari Geografia de les veus de Rafael Casanova i Estruch és un recorrent per la pluja, la mirada, la terra, el silenci, la llum, la paraula i el pas del temps.

L´obra guanyadora del Premi de Teatre Juvenil Els medis de Francisco de Ramón Romeu Sánchez planteja el conflicte generacional entre un pare intolerant i el protagonista i un adolescent transsexual, enmig de les protestes juvenils que es van produir a l´IES Lluís Vives de València en 2012.

El regidor de Transparència, Activitats Lúdiques i Tradicionals, Alfred Costa va dir que els Premis que «poden ser una eina fantàstica per entendre i reflexionar sobre eixa realitat que ens envolta i es troba en constant procés de canvi».