«València és una ciutat en trànsit, estrenant un moment incert que encara no coneix la seua pròxima parada. En este instant pareix estar redescobrint-se».

Així presenta l´editorial Drassana el llibre La nova guia de València, una obra del periodista i comunicador Vicent Molins, l´economista urbà Ramon Marrades, la fotògrafa Eva Máñez i el dissenyador Vicent Carbonell. Aquests professionals s´han unit per a explicar-la. «Un trajecte per la nova realitat de València a través de prop de cinquanta llocs i vint personatges. La primera guia que mira a la ciutat posant el rellotge en hora», asseguren des de l´editorial.

Per les seues pàgines passen tota una amalgama d´escenaris clau i personatges plens de discurs.

La nova guia de València «és una crónica, oberta i en construcció constant, arrelada al territori i amb perspectiva global, que mostra les persones, els espais, els usos i productes que transformen, qüestionen, recuperen i repensen la nostra ciutat», diuen els seus autors.

Una veintena de veïns de València, «que aposten fort per la ciutat, presenten seixanta espais, el valor i ús dels quals fan que la ciutat valga la pena en la pràctica quotidiana».

València, «una ciutat fascinada per les grans transformacions, que es recolza en l´entèlequia del posicionament en el mapa, va donar l´esquena a les seues virtuts genuïnes, a la capacitat emprenedora de reinvenció basada en el que sabia fer bé, escoltant els mestres i deprenent-ne per a, en acabant, desfiar-los», continuen.

La guia està estructurada en tres seccions. La primera (paisatges, àgores i arquitectures) repassa espais públics, edificis especials, espais d´encontre, contenidors i continguts d´art i cultura.

La segona (tavernes, comprar i menjar) viatja pels llocs únics de consum i «les maneres singulars d´omplir la panxa». La darrera (oficines i tallers) explora les virtuts de la ciutat com a incubadora d´idees i projectes.

Les persones i els espais que hi apareixen són una «tria subjectiva, una visió parcial, pero enriquidora de la València del moment», conclouen.