Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Pactes

La situació política que vivim, sense cap partit que puga governar en solitari, fa imprescindibles els acords entre diferents grups per dur endavant qualsevol projecte. És la realitat que tenim i en aquest context s´ha de treballar políticament. La situació no és senzilla, sobretot per al ventall de partits d´esquerra, el pacte entre els quals seria desitjable per formar un govern de progrés. Però, les declaracions de diversos responsables de Podemos i de PSOE, estan creant-hi barreres. És com si no volgueren trobar-se en cap punt del camí. I Catalunya els hi està servint d´excusa.

Pel que fa a Podemos, cal saludar la seua concepció sobre la plurinacionalitat d´Espanya i la seua defensa d´un referèndum en Catalunya. Però és un error plantejar aquest fet com una línia roja per tal de començar a parlar de pactes. És com posar l´arada davant dels bous. I és també un error l´actitud sempre prepotent i desqualificatòria de Pablo Iglesias en relació al PSOE i al seu secretari general. Les declaracions altisonants i excloents que fa, poden continuar alimentant l´emotivitat d´una part del seu electorat, però són irresponsables perquè tanquen portes a la voluntat d´acords i a les esperances d´una grandíssima part de la ciutadania que vol canvis progressistes.

Pel que fa al PSOE, cal constatar que hi ha diverses sensibilitats. No tots coincideixen amb les actituds de Susana Díaz la qual, amb la pretensió de rendabilitzar políticament els seus èxits electorals a Andalusia, també actua de manera irresponsable. Perquè irresponsables són les declaracions viscerals contra Podemos -que poden respondre a l´actitut obstruccionista que tingué aquest partit en el moment de la seua investidura- i irresponsable és exigir-li la renúncia pública a la defensa del dret a decidir. Això, unit a les reiterades i maximalistes declaracions d´alguns «barons» sobre la unitat d´Espanya, sense especificacions ni proposar alternatives a les de la dreta, dificulta l´inici de converses i posa el PSOE al costat de les tesis de PP i Ciutadans, quan el que hauria de fer és aprofondir en la proposta d´Estat Federal que, sembla, han deixat dormida.

Vull insistir: passe el que passe, les forces progressistes han de fer aliances. Fins i tot si estan en l´oposició. És absolutament necessari un canvi en les polítiques i, des d´on es puga, l´esquerra ha d´anar fent-hi camí.

Compartir el artículo

stats