Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Entrevista

Tonetxo Pardiñas: "La societat valenciana ha de reconéixer l´esforç d´El Micalet"

El vell i senyorial edifici de la Societat Coral El Micalet en Guillem de Castro ha vist molt de la València dels darrers cents anys, però segur que mai havia tingut tanta presència en la ciutat com ara, després de recuperar una cavalcada republicana.

Tonetxo Pardiñas: "La societat valenciana ha de reconéixer l´esforç d´El Micalet"

La Societat Coral El Micalet va confirmar el dijous que tornaran a repetir la Cavalcada de les Tres Mages els primers dies de 2017, perquè la idea inicial era que «enguany es ferà una prova i l’any que ve millor perquè era el 80 aniversari». Però la «prova» es va convertir en tot un èxit, segons Tonetxo Pardiñas, i també per l’alcalde Ribó, mentre l’oposició municipal va qualificar de provocació la desfilada. Després de tants dies, està molt seré encara que li dol molt l’atac personal que van patir les dones que van representar a les magues.

D’on naix la iniciativa de fer enguany la cavalcada?

Dins de les tasques d’investigació que Cristina Escrivà ha fet en l’Arxiu de la Biblioteca Nacional va trobar unes fotografies de la cavalcada del 1937.

Fa poc?

Ja havia trobat material, però em va trobar-ne altre col·lateral. Ens va platejar que estaven les cançons i algunes fotografies, per les que podíem preparar una cavalcada que poguera recordar aquells moments de València com a capital de la República. I decidim fer una cosa d’anar per casa.

El Micalet va publicitar el Festival de la Infantesa, però no la cavalcada?

En el programa que es va presentar el dia 14 (de desembre), estava l’exposició on es recreava el fons que s’havia trobat de la cavalcada del 37 i els tallers de papiroflèxia i reciclatge. Allí van dir que el 28 (de desembre) n’hi hauria el concert de cançons infantils i que el dia 3 de gener es faria la cavalcada.

Desfilada que té una transcendència pública quan les magues pugen a parlar junt l’alcalde al balcó de l’ajuntament.

Eixa va ser la disculpa per començar els atacs.

Què li ha molestat més?

No ser capaços de tallar les mentides des del principi. Eren atacs que no venien contra nosaltres, més bé contra l’alcaldia i les tres magues. Uns atacs masclistes bestials tan continuats i tan forts com no recorde. El Micalet no apareixia en principi per a res.

Algú va pensar que era una cavalcada de l’ajuntament.

Els atacs no van ser una resposta espontània contra la cavalcada, com demostra el correu d’alcaldia.

Creu que si l’alcalde no haguera fet el seu discurs al costat de les magues des del balcó, l’acte hauria passat inadvertit?

Els atacs ja havien començat abans. El 28 (desembre) el dia del concert, ja vam enviar una nota de premsa, que sols es va fer ressò Levante-EMV, on sent conscients ja de la campanya que venia, on deixàvem clar que tots els actes estaven organitzats per El Micalet, i que l’ajuntament ens deixa eixir al balcó, igual que la resta de ciutadania.

Algú pot pensar que El Micalet sols fa desfilar magues.

Des de la invisibilitat de totes les activitats que fem, passem a què una xicoteta cavalcada, que fa una xicoteta associació cultural passa a tindre un ressò mediàtic impensable.

Per paral·lelisme amb la també polèmica cavalcada de Manuela Carmena a Madrid.

Però no té res a veure. Qui ens coneix sap que a El Micalet no li queda temps per fer més activitats.

El Micalet està a totes les cartelleres de València.

No imagine cap persona de València o la resta del país que tinga al cap que El Micalet era això. Des de l’inici de l’Orfeó està en la genètica de les successives juntes mirar pels xiquets. N’hi ha moltes famílies que han portat els xiquets ací. Igual que l’esforç de la programació de teatre, amb Pilar Almeria al capdavant. La societat valenciana hi hauria de reconéixer eixe esforç. Per això sobta que un acte que s’ha fet acuradament, mirant no ofendre cap altra activitat nadalenca, haja tingut tant de ressò.

Alguna cosa a dir als comentaris i crítiques?

Diga’m un gest, un cometari, una actitud que puga fer pensar que es volia atacar algú. Era tot un seguit d’activitats que finalitzarà el dia 30.

L’entitat s’ha replantejat alguna activitat després de la polèmica?

El Micalet sempre pensa totes les seues iniciatives, i no havien tingut mai una crítica com aquesta. Potser alguna per participar en manifestacions del 25 d’abril o 9 d’octubre.

Conclusió?

Estem molt orgullosos de com ha eixit la cavalcada, amb més de 400 participants. Ens va sorprendre la quantitat de gent que va acompanyar-nos en tot el recorregut.

Imagine que acabe d’aterrar de Mart. ¿Què és la Societat Coral El Micalet?

Una entitat única, perquè és difícil trobar el ventall d’activitats que fem. Tot l’ensenyament professional de música des del 10 anys, tenim l’autorització per fer l’elemental de dansa. Des dels 4 anys, els xiquets poden començar a cantar en les coraletes, la infantil, la juvenil, la d’adults. La Jove Orquestra, presentacions de llibres, conferències, sopars literaris, polítics. Sala d’exposicions, rondalla, el grup de danses Alimara…

Per tot això he de ser soci?

Depén. Som una entitat declarada d’utilitat pública, per tant les seues activitats no poden ser exclusivament per a socis. Algunes sí, que són per a socis per la majoria són obertes.

Quins avantatges tinc si em faig soci?

A més de la utilització dels locals, tindrà un preu especial pel teatre i participar de tot allò que vulga.

S’autofinancen?

La idea és que totes les nostres activitats s’autofinancen, perquè viure de la quota de soci és impossible.

Subvencions?

Una fixa, no com a El Micalet, sinó la partida que té la conselleria per a tots els ajuntaments i entitats que tenen escoles de música. Ajuda que ha anat reduint-se al llarg dels últims anys.

S’han sentit maltractats pels anteriors governs?

Fins ara hem pogut sobreviure, encara que el problema són les despeses fixes. Vam tindre un conveni de col·laboració amb l’ajuntament que va acabar.

Han rebut el canvi de govern municipal i autonòmic ambsatisfacció?

Amb esperança.

De crítics a oficialistes?

No crec en els oficialismes. En no haver-hi discriminació ja em done per pagat.

El Micalet té ideologia?

Hi ha socis de totes les tendències.

Quants?

Uns 700 socis.

Més o menys que altres anys?

Van baixant. N’hi ha un degoteig històric, potser per l’envelliment de la massa social. Tenim altres socis usuaris que se’n van quan acaben els estudis musicals.

Quina nota li posa al Consell?

Anem a donar-li temps.

I a l’ajuntament?

En l’àmbit de carrer es nota el canvi i m’esperaria a Falles a veure’s més.

Què demana com a president d’El Micalet?

Notem l’esforç per la preocupació per la llengua i la cultura, però volem que es valore tota la gent que està treballant per la música i el cant. Més espais on es mostre la feina de tot l’any. El xiquet o l’adult necessiten mostrar-ho a través d’actuacions.

Compartir el artículo

stats