El renaixement de Pinazo

El Consell declara el 2016 l´any d´aquest l´il·Lustre pintor valencià en el centenari de la seua mort - Entre els objectius està promoure la presència gràfica en la documentació oficial i ajudar en la conservació del seu llegat

23.01.2016 | 04:15
El renaixement de Pinazo
El renaixement de Pinazo

L’any 2016 no serà només el centerari de la mort de l’il·lustre pintor valencià, Ignasi Pinazo. També serà el seu any. El ple del Consell va aprovar ahir la declaració oficial del 2016 com l'Any del Pintor Ignasi Pinazo Camarlench i la proclamació honorífica del desaparegut artista com a Ambaixador de la Cultura i la Identitat Valencianes en l'Exterior.

Així ho va assenyalar ahir la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mònica Oltra, després de la reunió dels membres del Consell a Alacant.
Aquest acord dóna compliment a la resolució del ple de les Corts que, el passat 29 d'octubre de 2015, va aprovar la Proposició No de Llei perquè es realitze aquesta declaració. L'acord també inclou instar a altres administracions i entitats públiques i privades perquè se sumeixen a aquesta commemoració, mitjançant el respectiu acord plenari en el cas d'institucions de la Generalitat —Sindicatura de Comptes, Síndic de Greuges— o amb l'aprovació de la proposta d'adhesió que es remetrà a altres administracions i entitats públiques i privades.

A més, entre els objectius està promoure la presència gràfica de l'Any Pinazo en la documentació oficial i impresos públics, amb la inclusió del logotip o els elements gràfics que es dissenyen o promoure les accions necessàries per a formalitzar davant del Museu del Prado el dipòsit indefinit del quadre Últims moments del rei Jaume I, per a la seua exhibició en les Corts. També impulsar mesures de caràcter institucional i administratiu per a col·laborar amb la família del pintor en la sostenibilitat i preservació del llegat patrimonial de Pinazo i instar a l'Ajuntament de València a la realització, en la processó cívica del 9 d'Octubre, d'una ofrena floral davant del monument al pintor.

«Precursor de la modernitat de la pintura valenciana»
Va nàixer a València l’11 de gener de l’any 1849. Membre d’una família humil, va arribar a ser un dels més destacats artistes valencians de finals del segle XX. «Les filles del Cid» (1879), «El guardavies» (1877) i «Barca a la platja» (1890) són tres de les obres més significatives del seu treball d’estil impressionista. Per això, «en virtut dels seus mèrits com a precursor de la modernitat de la pintura valenciana i figura referent del patrimoni cultural valencià», segons apunta la Generalitat, aquest any es celebra el centenari de la seua mort (Godella, 1916) i també es declara l’any del Pintor Ignasi Pinazo Camarlench.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine