El productor Carles Miralles porta cinc anys de la seua vida lluitant per fer realitat una pel·lícula sobre el cantautor, actor i poeta d´Alcoi Ovidi Montllor (1942 - 1995). Finalment, ha arribat el moment de l´estrena comercial del film. El resultat definitiu té poc a veure amb el primer, però València no és Hollywood i caldria preguntar-se si és fins i tot un país normal. En principi, la cosa anava a ser un llargmetratge de ficció, un biopic com manen els cànons amb més de dos milions de pressupost. El que hui es preestrena en els Aragó Cinema de València és un documental ficcionat amb un títol que ho diu tot: L´Ovidi, el making of de la pel·lícula que mai no es va fer.

D´això parla la cinta dirigida per Vicent Tamarit i protagonitzada per Eduard Fernández i Rosana Pastor: de l´Ovidi i de les dificultats per dur endavant una pel·lícula sobre ell. Ho fa amb la forma d´un documental ficcionat on Fernández és un actor que va a donar vida a Ovidi i Pastor és la la directora del projecte i ambdós es preparen per a ell.

Cinc anys són molts. Tants que abans del resultat final van haver-hi dos guions previs, un signat per Josep Maria Benet i Jornet. Quan Carles Miralles va a començar a moure el projecte encara existia RTVV. Eren temps que el productor es va acostumar a sentir en despatxos de la Generalitat que el film no interessava ningú.

«Vaig veure finalment que si volia fer alguna cosa havia de ser sense l´ajuda de ningú», explica Miralles a Levante-EMV. Parla de suport institucional, perquè de persones sí ha tingut. I tant. Dels actors, com Fernández, una presència impossible en un projecte d´aquest tipus sense la seua implicació personal. També del Taller d´Audiovisuals de la Universitat de València en la part tècnica. I, és clar, de tots aquells (més de 700) que han participat en una campanya de micromecenatge que ha recaptat 33.000 euros.

En la col·laboració institucional figuren l´Ajuntament d´Alcoi, la Generalitat de Catalunya i també, finalment, CulturArts. Al menys això apareix en els crèdits, encara que l´ingrés econòmic no s´ha produït, donat que les ajudes valencianes a la producció de llargmetratges estan en revisió després de detectar una incompatibilitat en un dels membres de la comissió avaluadora.

Després de la preestrena, el documental començarà el recorregut comercial divendres als Aragó Cinema en horari altern i també a sales d´Alcoi i Cocentaina. El primer cap de setmana de febrer, la cinta arribarà als Lys de València també amb aquest tipus d´horari «per què no es creme».