La il·lustració, com la poesia, és un arma carregada de futur. Per això, l'Associació Professional d'Il·lustradors de València (APIV) ha llançat una campanya gràfica «en suport de les persones migrants, víctimes d'aquesta anomenada 'crisi dels refugiats' i de la inoperància dels països europeus». El treball dels il·lustradors té la intenció de convertir-se en un crit silenciós, en un arma de sensibilització massiva i propiciar la reflexió i la solidaritat.

Sota el títol de «Refugio ilustrado», els professionals de la il·lustració tractaran de suscitar el debat sobre diverses qüestions com la vida diària en els camps de refugiats, la solidaritat o la insolidaritat per part de la ciutadania i els Estats, la manipulació informativa o les condicions en les quals seran rebudes les persones refugiades.

Totes les il·lustracions seran publicades en la pàgina i difoses a través de les xarxes socials i, posteriorment, es farà una selecció del material rebut abans del dia 1 de març que serà exposada en la mostra anual que la APIV organitza en la Fira del llibre de València en el mes d'abril.

El primer artista convidat a sumar-se a la campanya ha sigut el pintor i gravador sirià Yaser Safi, amb la seua obra Militarization, de 2014. També colaboren altres autor com Berrio, Cristina Peris, Inma Serrano, Tutticonfetti o Esther Pérez-Cuadrado.

A més s'ha organitzat un esdeveniment de dibuix en directe que tindrà lloc els dies 20 i 21 de febrer en el Mercat deTapineria de València. Seixanta professionals de la il·lustració i el còmic realitzaran senzills dibuixos solidaris destinats a València Ciutat Refugi.