Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Pronunciar el mapa

Mentre vas llegint la columna, ¿no et recordes, a l´escola o a casa, recorrent amb l´índex un mapa, marcant-hi frenèticament ciutats, muntanyes o rius, o travessant els oceans, amb la imaginació excitada i universal? ¿O fent girar un globus terraqüi -de fusta o de cartró„, o il·luminat per dins enmig la foscor de l´habitació, fins i tot davall la cova dels llençols?

Són, en el meu cas, records decisius: per això, una gegant Politítxeskaia Karta Mira russa sol presidir el meu despatx, i una «bola del món» fou consultada en la penombra durant anys cada nit per les meues filles, com un viatge universal abans de dormir. En temps del GPS, dels satèl·lits orbitals, i dels reportatges de Viajar seguits des del sofà -que han heretat la idea de Pessoa de fer la volta al món des de la tauleta del Café da Brasileira-, aquelles evocacions poden paréixer només possibles de poblets perduts en un racó de la història. Però, ¿i el descobriment dels topònims, i murmurar-los, i recórrer-los en veu baixa? Noms eslaus, grecs, àrabs, asiàtics, de l´Àfrica, d´Amèrica Llatina... I, a escala local, noms de comarques o poblets hispànics, elegants o còmics...

Només fa uns dies, en començar l´estrafolari espectacle de les anomenades «eleccions» a la presidència dels Estats Units, es parlava d´Iowa, pronunciat «Àioua!». Alerta: d´ací uns dies li toca a la sonora New Hampshire, i després, mots de diverses tribus índies... I la Califòrnia inventada en Las sergas de Esplandián! I les marques cinematogràfiques de Mississipi, Las Rocosas, o el Gran Cañón del Colorado. ¡Vinga, que la presidència d´aquell país, l´ocuparà segurament una dona o un hispano!

Aquell, i aquest país -manats per tants lladres i autoritaris-, bé mereixen ser governats per la gent honesta digna de la terra que treballa. Per això, la columna et convida a recordar la cançó de Woody Guthrie, referida als Estats Units, i que pots adaptar al nostre país, posant els noms de «València», o «l´Albufera», o «el Montgó», o el teu barri (o recordant la lletra de Darrer diumenge d´octubre d´Al Tall):

«This land is your land and this land is my land/from California to the New York Island,/from de Redwood Forest to the Gulf Stream waters,/this land was made for you and me».

Compartir el artículo

stats