«Veus, ja t´ho vaig dir€»; «no te´n passes el xiclet, que se´l pegaran les tripes»; «beu-te el suc abans que se´n vagen a les vitamines»; «quan tingues fills te´n recordaràs de mi»; «perquè ho dic jo i punt»€

Estes són algunes de les frases mítiques que tots hem sentit alguna vegada en boca de la nostra mare i que este cap de setmana es repetiran a la Sala Russafa a la representació de Río por no llorarme. Sentències que sense saber perquè, es tornen a repetir generació rere generació, fent que les relacions entre mares i fills siguen pràcticament les mateixes des de l´antiga Mesopotamia, i que encara es poden sentir al Mercat de Russafa.

La Sala Russafa inicia el mes de febrer amb la V edició d'un cicle dedicat exclusivament a companyies valencianes. Fins a finals d'abril, cinc formacions passaran per l´escenari del centre cultural oferint un panorama de l'escena local.

La primera serà, la comèdia Río por no llorarme, de la companyia Barbàrie Teatre, en la qual es fa un peculiar homenatge a la figura materna. Una història escrita per Xavi Domenech que ja va passar pel festival Russafa Escènica amb gran èxit de públic i que ha format part de la selecció que el Rialto ha fet d´este festival.

Amb una narrativa impecable, el muntatge va combinant diferents llenguatges entre els quals destaquen la interpretació i la dansa, acompanyats de nous recursos plàstics i audiovisuals. Els joves intèrprets Joan Ballester, Vicent Domingo, Àgueda Llorca i José A. Rodríguez donen vida a diversos personatges entre els quals apareixen mares pegaloses, sofridores, absents, modernes, mares coratge, mares de l'ànima volguda i fins a la mare de Bambi.

Totes elles tenen el seu espai en esta comèdia que recorre a l'imaginari col·lectiu per a mostrar un puzle de situacions fàcilment recognoscibles que porten a l'espectador de la riallada a l'emoció.

Un factor sorpresa que manté a l'espectador atents durant tota la funció, aconseguint fer-li riure, emocionar-se, reflexionar i sentir-se plenament identificat.

Un particular i divertidíssim homenatge a la figura materna perquè mare només n´hi ha una, però totes tenen alguna cosa en comú€ tot i que si aquella amenaçant sabatilla fora llançarà al mateix temps, faria tremolar la Terra.

Escena valenciana

Río por no llorarme de Barbàrie Teatre és la primera de les propostes del cicle de Sala Russafa on també s'inclouen Vera Teatre, Redola Teatre, Xhido Dansa-Teatre i Bramant Teatre. Una programació per a la qual el centre cultural ha creat un abonament que permet gaudir dels 5 espectacles per 39€.

Per amor a l´art de Vera Teatre és l´obra que es representarà el cap de setmana vinent.