Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Instants de silenci

La meua experiència com a docent a La Nau Gran „el projecte formatiu que destina la Universitat de València als més grans„, sempre m'ha aportat coneixences enriquidores: l'alumnat és gent que s'acosta de vegades per primera vegada a la nostra literatura i que ho fa amb ganes de conéixer i amb un gran desig d'aprendre. Per altra banda, si des del meu lloc els intente aportar coneixements i inquietuds „estimular-los a llegir, a descobrir de vegades els nostres autors del passat, bàsicament, i a estimar-se la llengua„, també és cert que ells m'enriqueixen sovint, amb les seues vivències, amb els seus punts de vist i amb la seua perspectiva de les coses. Però, no només, perquè, de vegades, em permeten conéixer les seues activitats i les seues trajectòries, almenys mínimament.

És el cas, aquest, el de Maria Luisa Pérez, artista plàstica d'Alcoi i professora de Belles Arts a la Universitat Politècnica de València fins fa pocs anys, que, a més, ha tingut la voluntat d'aproximar-se a la poesia, també, i oferir-nos, així, les seues paraules per completar la seua dilatada trajectòria com a pintora. I he de reconéixer que, en aquest cas „i segurament com no podia ser altrament„, les imatges i les lletres han vingut a fusionar-se d'una manera amable i melangiosa, suau i sense estridències, captivant el lector. D'alguna forma, la part gestual del pintor arriba a plasmar-se sobre el paper, com els colors de les nostres terres es confonen i canvien imperceptiblement gràcies a la llum. Els versos de Maria Luisa fan la sensació d'aportar-nos unes imatges narratives i evocadores „com en algunes obres que li conec„, i són, així, una literatura plàstica i minuciosa fins a un cert punt, que no perd la frescor de l'apunt, de la impressió instantània.

Escriure és un art difícil, encara que a mi em sembla més difícil la pintura. El fet de combinar amb encert totes dues expressions creatives, és una experiència complexa. En el cas de Maria Luisa Pérez, encara, ho aconsegueix en valencià i en castellà, malgrat que, per a mi, em sone més «real», més «autèntica» quan ho fa en la nostra llengua. Instants de silenci, el llibre publicat per Libros de Autor és, doncs, una petita col·lecció de fragments de llenços de la vida de l'autora: el paisatge de fora i el de dins, la valentia de la dona que s'enfronta a la creació, el plaer de la mirada en l'espill... Un gaudi per als sentits, plasents i allunyats de postconceptualitats buides. Un camí a explorar.

Compartir el artículo

stats