La Real Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València ha donat el seu vistiplau a la declaració de les Normes de Castelló (també conegudes com del 32, per l'any de la seua aprovació) com a Bé d'Interés Cultural (BIC).

La institució va tractar l'assumpte en la seua última junta general, celebrada dimarts passat, i va informar favorablement „per majoria„ sobre l'expedient engegat en desembre per la Conselleria d'Educació i Cultura.

«La Comissió de Bens Culturals Immaterials considera que les esmentades Normes van constituir en el seu moment una fita important en la normalització lingüística de l'ortografia valenciana», diu l'informe de l'entitat presidida per Manuel Muñoz Ibáñez.

L'Acadèmia de Belles Arts entén que, a més de la declaració com a bé immaterial del document Bases per a la unificació de l'ortografia valenciana, cal donar la categòria de BIC a la Casa Martí Matutano de Castelló per la seua vinculació a la història de les Normes. Aquest edifici va ser el lloc on un primer grup de lletraferits signà les bases ortogràfiques el 22 de desembre de 1932.

La declaració com a BIC de les Normes del 32 és una reivindicació històrica de l'Ajuntament de Castelló. Tanmateix, l'expedient estava aturat en els calaixos de la Generalitat des de fa cinc anys.

La Conselleria d'Educació i Cultura va reprendre la tramitació en desembre i ara, com és preceptiu, és el moment dels informes de les institucions consultives, com el Consell Valencià de Cultura (CVC) i l'Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles. Aquesta ha recolzat per majoria la iniciativa del Consell actual.