Si cada llibre és com un fill, una editorial seria una maternitat. Un espai que concentra la saviesa de les lletres i genera una passió per fer volar la imaginació. Com si no-res, han passat trenta anys des de la publicació de L'últim roder de Josep Franco. El primer llibre d'Edicions Bromera, que des d'Alzira enlairava un vol, encara incert, en el món editorial. Segur que molts pronosticaren un futur sense colors, donant l'atreviment d'invertir en llibres i a més en valencià.

Tres dècades després, l'editorial d'Alzira és una potent factoria cultural que a més d'Edicions Bromera, suma els segells de Tàndem, Algar, #CientoCuarenta i Animallibres, juntament amb les empreses Terra Valenciana —de productes valencians de qualitat—, BR Bikes —especialitzada en bicicletes elèctriques urbanes— i l'emblemàtica llibreria de Xàtiva, La Costera.

Bromera i Josep Gregori és un binomi inseparable i ahir l'editor va donar la pistolada d'eixida a un seguit d'actes per celebrar els trenta anys. «És una manera d'agrair la confiança de tantes persones que han cregut en Bromera i han apostat pel projecte», va dir Gregori. I és ben cert que pocs autors i il·lustradors valencians han deixat passar l'oportunitat de publicar en Bromera.

Uns inicis molt vinculats als anys que el valencià es fa fer present a les aules —amb la mítica col·lecció «El Micalet Galàctic»—, però que de seguida va saber buscar un lloc propi al panorama literari valencià. «Trenta anys després, aquest esperit es manté més fort que mai però amb un impuls renovat, amb el compromís de seguir oferint als lectors de totes les edats un ventall d'obres ampli i de qualitat, sempre al costat dels nostres trets d'identitat, però amb una finestra oberta i activa fora de les nostres fronteres», explica Gregori.

Un cartell especial

Un logotip commemoratiu per als 30 anys i un cartell d'Eli Rufat són la imatge dels actes que Edicions Bromera ha preparat per enguany, on es troba un «'Trivial' monogràfic» sobre les últimes tres dècades i la història de l'editorial, que tindrà lloc «prop de la Fira del Llibre»; un «acte familiar» a València el 22 de maig i un concert de Pep Gimeno 'El Botifarra' l'última setmana de juny, en què «es realitzarà la celebració més institucional». A més de diferents concerts i activitats per a tot tipus de públic al llarg de l'any.

«El capital de Bromera és, i ho dic sense humilitat perquè és un treball de molta gent, l'aportació a la cultura i a la literatura d'este país», sosté Gregori.