12 de febrero de 2016
12.02.2016
ÚLTIMA HORA
La UCO pide documentación a la Conselleria de Economía del Plan Eólico adjudicado a Vicente Cotino

Rius d'improvisació

La multiinstrumentista i compositora japonesa, establerta en parís, de música electro-acústica actua esta vesprada a l´espai d´art contemporani de castelló

12.02.2016 | 04:15

Mentre València prepara su candidatura per a Ciutat Creativa de la Música a la Unesco, Castelló acull hui uns dels espectacles sonors més avantguardista del moment. Tomoko Sauvage és una música i artista d´origen japonés i establida en París, que actua esta vesprada (20.00 h) a l´Espai d´Art Contemporani de Castelló. El seu treball, Rius d´harmònics, ressonàncies i ceràmica, centra l´atenció en l´exploració sonora amb bols de porcellana de diferents grandàries, aigua i hidròfons (micròfons per a la captació de sons subaquàtics).

Sauvage, que és considerada una multiinstrumentista, juga amb una varietat de sons i timbres extrets directament de la manipulació dels bols, les bambolles, l´aigua i les ressonàncies d´estos elements. Tot açò es conjuga amb la creació de drons i harmònics naturals creant un delicat balanç entre caos, contenció i aleatorietat. El joc resultant és un paisatge sonor canviant que es dialoga amb l´espai a través de les seues fràgils tonalitats.

Tomoko Sauvage basa el seu espectacle en dos grans elements estètics: aigua i els seus recipients. El so produït per aquestes gotes és regular, i actua com un avió no tripulat en tota la composició, de la variació de tonalitat segons la mida de la safata.

Xiulet penetrant
La part melòdica i polifònica que enriqueix el so únic «cor» de les gotes, els fa Tomoko a través del moviment de les mans en l'aigua. Una simple pedra col·locada en el recipient de porcellana és com si crearia una esquerda a l'habitació, com si anés a trencar l'aigua en trossos menuts. Mentre que una simple carícia del tauler de la porcellana, produeix una xiulada continua i penetrant.

Tots els sons són controlats a través dels controls del mesclador i s'enriqueixen amb retard, distorsió, filtres i FX (efectes).
Sauvage ha estat donant actuacions, exposicions i tallers a Europa, Estats Units, Canadà i Japó, sovint en solitari, encara que també amb la col·laboració de músics i coreògrafs.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine