El mestre Serrano centra les jornades de Musicologia

Avamus aprofita el setanta-cinc aniversari de la mort del músic de sueca per analitzar el complex món de la lírica a començament del segle XX - Quatre especialistes analitzen la figura del compositor des de tots els punts de vista

17.02.2016 | 04:15
José Calixto Serrano Simeón (Sueca, 1873 - Madrid, 1941).
José Calixto Serrano Simeón (Sueca, 1873 - Madrid, 1941).

El 8 de març farà setanta-cinc anys de la mort del José Calixto Serrano Simeón (Sueca, 14 d’octubre del 1873–Madrid, 8 de març del 1941). Una efemèride que vol aprofitar l’Associació Valenciana de Musicologia (AVAMUS) per analitzar la música i l’època del compositor de Sueca. Amb la col·laboració de la seu de la SGAE de València, se celebrarà el pròxim dissabte 5 de març, la XII edició de les Jornades de Musicologia amb el títol «L’època de José Serrano (1873-1941): música, cultura i societat», que vol reflexionar sobre el context músical d’aquest període.
La jornada compta amb quatre

professors especialitzats en el camp del teatre líric: Emilio F. Casares —catedràtic de Musicologia i Medalla d’Or en les Belles Arts 2015—, que parlarà del complex món de la lírica a començaments del segle XX; Víctor Sánchez —Universitat Complutense de Madrid (UCM)—, se centrarà en el context musical d’aquesta cronologia; Javier Suárez–Pajares (UCM), abordarà el teatre líric dels anys 20 i 30; mentre que el suecà Ramón Ahulló —tesi doctoral sobre el mestre Serrano—, tractarà de «L’altre Serrano: desconstrucció historiogràfica en torn de una figura emblemàtica».

Vigència actual
Els organitzadors, a més, acceptaran tres comunicacions lliures i la jornada conclourà amb un «focus group» per recollida d’informació a càrrec de Sixto Ferrero (periodista musical), que qüestionarà la funcionalitat sociopolítica d’aquesta música, la vigència en l’actualitat i la necessitat de recuperar, adaptar o reeditar determinades obres.

Segons el president de l’AVAMUS, el també suecà Abel Puig, «la jornada vol encarar de forma interdisciplinar la complexa xarxa de relacions que van tindre compositors com Serrano, el qual, a pesar de situacions sovint intricades, va gaudir d’una recepció excepcional, no exempta de connotacions polítiques». A més, Puig afegeix que «la jornada es podrà dur a terme gràcies a la col·laboració de la SGAE de València, la qual ens ha proporcionat els mitjans suficients per a dur-la a terme».

AVAMUS organitza des del 2005 les jornades anuals de Musicologia, que constitueixen l’esdeveniment de referència de l’associació, la qual es dedica a fomentar la investigació, l’estudi, la recuperació i la difusió del patrimoni musical valencià.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine