17 de febrero de 2016
17.02.2016

El mestre Serrano centra les jornades de Musicologia

Avamus aprofita el setanta-cinc aniversari de la mort del músic de sueca per analitzar el complex món de la lírica a començament del segle XX - Quatre especialistes analitzen la figura del compositor des de tots els punts de vista

17.02.2016 | 04:15
José Calixto Serrano Simeón (Sueca, 1873 - Madrid, 1941).

El 8 de març farà setanta-cinc anys de la mort del José Calixto Serrano Simeón (Sueca, 14 d´octubre del 1873–Madrid, 8 de març del 1941). Una efemèride que vol aprofitar l´Associació Valenciana de Musicologia (AVAMUS) per analitzar la música i l´època del compositor de Sueca. Amb la col·laboració de la seu de la SGAE de València, se celebrarà el pròxim dissabte 5 de març, la XII edició de les Jornades de Musicologia amb el títol «L´època de José Serrano (1873-1941): música, cultura i societat», que vol reflexionar sobre el context músical d´aquest període.
La jornada compta amb quatre

professors especialitzats en el camp del teatre líric: Emilio F. Casares „catedràtic de Musicologia i Medalla d´Or en les Belles Arts 2015„, que parlarà del complex món de la lírica a començaments del segle XX; Víctor Sánchez „Universitat Complutense de Madrid (UCM)„, se centrarà en el context musical d´aquesta cronologia; Javier Suárez–Pajares (UCM), abordarà el teatre líric dels anys 20 i 30; mentre que el suecà Ramón Ahulló „tesi doctoral sobre el mestre Serrano„, tractarà de «L´altre Serrano: desconstrucció historiogràfica en torn de una figura emblemàtica».

Vigència actual
Els organitzadors, a més, acceptaran tres comunicacions lliures i la jornada conclourà amb un «focus group» per recollida d´informació a càrrec de Sixto Ferrero (periodista musical), que qüestionarà la funcionalitat sociopolítica d´aquesta música, la vigència en l´actualitat i la necessitat de recuperar, adaptar o reeditar determinades obres.

Segons el president de l´AVAMUS, el també suecà Abel Puig, «la jornada vol encarar de forma interdisciplinar la complexa xarxa de relacions que van tindre compositors com Serrano, el qual, a pesar de situacions sovint intricades, va gaudir d´una recepció excepcional, no exempta de connotacions polítiques». A més, Puig afegeix que «la jornada es podrà dur a terme gràcies a la col·laboració de la SGAE de València, la qual ens ha proporcionat els mitjans suficients per a dur-la a terme».

AVAMUS organitza des del 2005 les jornades anuals de Musicologia, que constitueixen l´esdeveniment de referència de l´associació, la qual es dedica a fomentar la investigació, l´estudi, la recuperació i la difusió del patrimoni musical valencià.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine