Vora 1.450 alumnes de Secundària, FP i Batxillerat, 600 més que l’any passat, de 23 instituts prengueren durant el matí d’ahir el Cap i Casal amb motiu de la «Valencianada» (#VLCda16 en les xarxes socials), un exercici de geolocalització i coneixement de la ciutat de València que vol potenciar l’ús dels dispositius mòbils (telèfons intel·ligents, tauletes...) per a l’aprenentatge en contextos reals.

L’objectiu de la proposta és «millorar el coneixement de la ciutat de València, aprendre a desplaçar-se per ella mitjançant el transport públic amb l’ajuda dels dispositius mòbils i utilitzar el telèfon intel·ligent amb finalitats d’interés social i educatiu», expliquen des de la xarxa de cooperativa d’ensenyament en valencià «1entretants» que organitza l’esdeveniment.

Els alumnes participants provenen de 23 instituts públics i centres educatius concertats, set més que l’any passat, de València i altres 15 municipis: Algemesí, Alzira, Burjassot, Foios, Massamagrell, Meliana, Mislata, Paterna, la Pobla de Farnals, Picassent, Requena, Riba-roja, Silla, Torrent i la Vall d’Uixó.

Moure’s pel Cap i Casal

Distribuïts en grups de 4, els jóvens havien de trobar cinc punts concrets de la ciutat d’un total de 83 llocs d’interés per qüestions històriques, literàries, científiques i fins i tot socials. «L’activitat els ha de permetre saber localitzar qualsevol punt de la ciutat tot combinant els mitjans clàssics amb l’ús de les darreres tecnologies (Internet mòbil, geolocalització, xarxes socials, codis QR, realitat augmentada…)», expliquen els organitzadors.

Mentre recorrien la ciutat, el professorat coneixia en tot moment on es trobaven els alumnes mitjançant aplicacions de geolocalització que tenen instal·lades en el telèfon.

Els alumnes han fet públics els llocs que han visitat amb les fotografies i vídeos que els han penjat en les xarxes socials. En alguns elements patrimonials destacats, els grups havien d’accedir a informació en internet per resoldre algun enigma literari, arquitectònic o històric. Finalment, el grup havia de fer-se un selfie davant del lloc demostrar que hi ha estat.

La preparació de l’activitat ha comportat una tasca d’elaboració de 83 fitxes, informació sobre els edificis i la ciutat i també sobre algunes aplicacions de mòbil amb les quals s’ajudaran els alumnes mentre visiten els monuments i llocs referents de la ciutat.

«Es tracta d’un esdeveniment sociocultural i educatiu en el qual no sempre tenim ocasió de participar els centres docents: per les dimensions del treball, per la interdisciplinarietat de la proposta i per l’esforç que demana», subratllen.

Innovació educativa i TIC

«1entretants» és una xarxa cooperativa de docents de diferents assignatures que abasten la llengua (valencià, castellà, anglés, llatí...), les socials, la biologia, la física i la química, l’educació plàstica i visual, l’educació física, l’animació sociocultural, la tecnologia o la informàtica, units per la seua passió per la innovació, la introducció de les Tecnologies de la Informacio i la Comunicació (TIC) en les aules i el desig de bastir ponts entre l’ensenyament formal i no formal.

Per primera volta, l’experiència ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de València, que ha imprés les fitxes dels 83 llocs d’interés i ha permés als estudiants viatjar debades en els autobusos de l’EMT, i també amb el suport de la direcció general de Política e Innovació Educativa de la conselleria.