20 de febrero de 2016
20.02.2016

El dia que Vinilo Valencia va deixar de ser una promotora «indie»

El col·lectiu celebra 10 anys amb un concert en Rambleta participaran bandes representatives del rock independent tant local com estatal

20.02.2016 | 04:15
Senior i el cor brutal, protagonistas en la fiesta de Vinilo Valencia.

El primer concert va ser un desastre. No és una crítica, és el que conta un dels promotors de l'espectacle, Quique Medina: «Va ser en el pub Flow d'Hondures; clavàrem deu grups en un local amb un aforament màxim per a vuitanta persones», recorda un dels fundadors de Vinilo Valencia, que avui celebra deu anys en una festa en la qual no existirà la incertesa per que entre la policia a clausurar el local. Grupo de Expertos Solynieve, Nueva Vulcano, Mujeres, Luis Brea i El Miedo o Senior i el Cor Brutal passaran per Rambleta, en un aniversari amb sessió matinal inclosa.

Han sigut, en aquesta dècada de vida del col·lectiu, més de cent concerts que van començar a gestar-se, sense voler, en un programa de ràdio, del que va heretar el nom la promotora. «La idea era traure a grups valencians», conta Medina, un dels tres que mantenen viva l´activitat del col·lectiu i que ha pertangut a ella des del naixement, de igual manera que el seu soci Andrés Verdeguer.

Per aquell programa passaven grups nounats com Pollock i uns altres ja amb recorregut, com La Habitación Roja; també Soledad Vélez, Amatria... «Total, que decidírem que calia juntar tots els grups que poguérem en un concert», relata Medina. I d'ahí a programar concerts.
Després de la primera experiència «meravellosament desastrosa», van seguir organitzant actuacions en quasi totes les sales de la ciutat, amb la filosofia d'impulsar l'escena local. «Hem posat el nostre granet d'arena en què es naturalitzen les actuacions dels grups valencians», presumeix «amb modèstia» un dels pilars del col·lectiu. A poc a poc, apunta Medina, les seues aspiracions van esquinçar les costures locals i van abraçar bandes estatals i de més enllà, mantenint, matisa el promotor, dues premisses: «Ens han d'agradar a nosaltres i en el cartell sempre ha d'haver-hi un grup valencià».

Amb aquest gir van començar a desfilar pel cartell del col·lectiu grups com a Manos de Topo, Nueva Vulcano o Sidonie, alguns dels quals porten l'estendard de la denominada música indie espanyola. Ells, no obstant això, s'han desfet de l'etiqueta. «El terme ens té igual; nosaltres programem rock. Quan començàrem indie si implicava una diferenciació, però les etiquetes són absurdes», es despenja Medina.

Entre les espines que queden en la promotora, reconta, estan els veterans del regne independent, Los Planetas. Qüestió de caché. I entre els reptes, no deixar de programar: «No ens preocupa créixer, però sabem que no pararem de fer concerts». L'ambient de la ciutat els acompanya avui, encara que quan van començar «no era tan normal anar a ballar els Arctic Monkeys a Russafa».

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine