«Senyor pirotècnic pot començar la mascletà». Una frase curta que anuncia festa gran, i llargament esperada que es pronuncie per les Falleres Majors des del balcó de l'Ajuntament de València l'1 de març de cada any. Un ritual íntimament lligat a les Falles i també, al gust per l'art pirotècnic que processen la majoria de valencians.

La Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València presenta demà el Museu Valencià d'Etnologia, tres cartells sobre el vocabulari de la pirotècnia: artificis pirotècnics, espectacles pirotècnics i manifestacions festives. Una iniciativa que s'emmarca dins un projecte de divulgació del valencià el qual es proposa el lèxic correcte a utilitzar en diversos temes. Així l'any passat la mateixa Diputació va presentar en el Museu un cartell amb el lèxic de la indumentària valenciana.

Els cartells es distribuiran entre totes les comissions falleres que visiten la Diputació el pròxim 14 de març i arribaran a totes les associacions festives a través dels ajuntaments.

«Un dia de Falles»

El projecte compta amb la col·laboració dels estudiants de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de València (EASD), que presenten les seues propostes de cartell. De tots els treballs es tria la proposta més adequada. En esta ocasió el cartell és obra de l'estudiant Salva Sastre.

L'acte començarà a les 19 hores en el Centre Cultural La Beneficència i assistirà Alicia Moreno, Fallera Major de València. A més comptarà amb la participació de Xavier Rius, diputat de Cultura, Immaculada Cerdà, cap de la Unitat de Normalització Lingüística, i Joan Lluís Rodrigo, de la Colla de Recuperacions Extraordinàries (CRE-València).

Després de l'acte, hi haurà una demostració de «foc antic» a càrrec del CRE-València i amb la participació de la comissió de la Falla Corona.

Els cartells, dissenyats per Salva Sastre (EASD) amb l'assessorament de l'associació CRE-València, formen part de la sèrie «Festes tot l'any».

Entre les temàtiques explorades fins ara per esta sèrie estan el lèxic de la música, amb els cartells dedicats als instruments de banda i tradicionals, els Moros i Cristians, amb el cartell de lèxic més habitual i el vídeo Els tres dies de Moros i Cristians, i les Falles, amb els cartells de la indumentària fallera i el vídeo Un dia de Falles, que es presentarà pròximament.