Il·lustres valencians il·lustrats (Llibres de la Drassana, 2016) recull amb 95 dissenys als valencians més detacats, des de l´escriptor Venceslau Ayguals de Izco (Vinaròs, 1801-Madrid, 1875), fins a Rafael Chirbes (Tavernes de la Valldigna, 1949-Beniarbeig, 2015).

A partir de divendres vinent es podran vore en una exposició eixes les imatges en la galeria de Russafa especialitzada en il·lustració Pepita Lumier (C/ Sogorb, 7). El projecte editorial del dissenyador Migue Martí i la historiadora Judith Coronado pren nova vida a través d´una mostra amb les principals imatges d´una obra que tracta de valorar l´aportació d´una sèrie de valencians que destacaren en el camp cultural entre els segles XIX i XX, des de Pinazo a Rafael Chirbes, passant per Blasco Ibáñez o el mestre Rodrigo.

Però no són només intel·lectuals o artistes coneguts, sinó que també es recuperen figures actualment oblidades però que en la seua època foren reconegudes i estimades per tots, com el ventríloc Francisco Sanz, l´enginyer Francisco Mira o el dibuixant Enric Pertegàs. Especialment important és l´oblit que ha recaigut sobre els noms femenins, que tant en el llibre com en l´exposició es tracta de superar amb les il·lustracions de dones com l´escriptora romàntica Amàlia Fenollosa, la soprano i estrela a Nova York Lucrècia Bori, la política Maria Cambrils, la primera advocada d´Espanya Ascensión Chirivella o la ballarina Olga Poliakoff Llopis.

«Després d´any i mig de treball preteníem posar de manifest que els valencians no som gent corrupta i meninfot, sinó que hem destacat al llarg de la història en tots els aspectes de la cultura i el pensament», comenten els autors.