24 de febrero de 2016
24.02.2016

La lluita d'una dona valenta

La vida de Neus Català, l'única supervivent viva del cap de concentració nazi de Ravensbru?ck arriba al Micalet amb «un cel de plom» - L´obra interpretada per Mercè Arànega està nominada als Premis Max 2016 a la millor protagonista

24.02.2016 | 04:15
La lluita d'una dona valenta

El Teatre Micalet estrena hui Un cel de plom, l'adaptació teatral de la novel·la de Carme Martí sobre la vida de Neus Català, l'única supervivent catalana viva del camp de concentració nazi de Ravensbrück. Infermera, activista antifeixista i, ja en l'exili, col·laboradora de la Resistència francesa, fou denunciada, reclosa i maltractada abans de ser deportada a Ravensbrück, Alemanya, on va ser obligada a treballar a la indústria de l'armament.

Mercè Arànega és Neus Català en Un cel de plom i la seua interpretació l'ha portat a estar nominada com a millor actriu protagonista als Premis Max d'enguany. Arànega encarna la lluita per la memòria i li ret homenatge al sacrifici i a la lluita d'una dona compromesa amb la justícia, les llibertats democràtiques i la defensa dels drets humans.

Quan va ser capturada i deportada als camps de Ravensbrück i de Holleischen va conéixer l'infern, però també la solidaritat i la germanor sense límits: «Envoltada de dones amigues i de dones desconegudes que patien el mateix destí que jo, em sentia sola i a la vegada em sabia acompanyada. En la nostra immensa solitud ens teníem les unes a les altres». Va sobreviure a l'horror dels camps de concentració gràcies a la força moral i a la solidaritat entre companyes. Quan van ser alliberades, es van prometre no oblidar.

Defensa de la memòria
Neus Català després de l´alliberament del camp per les tropes aliades, l´any 1945, tornà a França. Es va instal·lar a prop de París, on va col·laborar activament en la lluita clandestina contra el franquisme.

Des de 1962 s´ha dedicat a la defensa de la memòria de les deportades als camps de concentració. La Generalitat de Catalunya la guardonà amb la Creu de Sant Jordi el 2005 i, posteriorment, fou escollida Catalana de l'Any 2006 per la seua tasca de defensa de la memòria de les més de 92.000 dones que van morir a Ravensbrück. Fins fa molt poc continuava militant activament en política. Encara als seus 100 anys es manté fidel a la lluita per la memòria i és la història viva d'un segle i d'una lluita constant.

Si la novel·la Un cel de plom posa la pell de gallina quan veu la dona electrocutada al filat, quan veu la seua amiga oberta en creu, o quan explica les sensacions experimentades al camp de concentració, l´obra de teatre no deixa indiferent.

Les funcions seran des d´hui fins al 28 de febrer; dimecres, dijous i divendres a les 20.30h, dissabte a les 19 h, i diumenge a les 18h.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine