El vídeo d'animació de la productora Granissat Qui som els valencians? La història dels valencians en 5 minuts s’ha convertit en viral. Amb una explicació didàctica i senzilla repassa el devenir del poble valencià des de la seua creació fins a l’actualitat. Una reflexió animada és el resultat de diversos mesos de treball de la productora audiovisual Granissat, que ha comptat amb l'assessorament de l'historiador Vicent Baydal i la veu en off de la periodista Amalia Garrigós. El treball té subtítols en castellà.

Al voltant de la pregunta «qui som els valencians?», el vídeo fa un repàs històric des de la fundació del Regne de València en

el segle XIII, fins als nostres dies, en poc més de huit minuts. A més pretén esquematitzar les diferents sensibilitats identitàries dels valencians i els conflictes entre elles al llarg del temps, per a acabar apel·lant a la unitat amb el n de decidir en consens «qui volem ser en el futur?».

Els esdeveniments i dades purament històriques, es van entremesclant amb picades d'ullet i referències a l'actualitat com la sèrie Jocs de Trons, el joc Street Fighter, el cantant Lory Money o la pel·lícula Regreso al futuro.

Sense tabús

El vídeo es val de la imaginació d'esta productora, plasmada en un paper continu en el qual es dibuixen i interactuen personatges i il·lustracions, acompanyats de veu en off i un muntatge musical. L'obra ha sigut totalment produïda i autogestionada per Granissat i ha posat sobre la taula qüestiones històriques i identitàries que han sigut tradicionalment tabú per la seua polèmica. Amb un capítol especial a la denominada «batalla de València», que va dividir els valencians en plena Transició.

El muntatge audiovisual es va projectar per primera vegada dijous passat 3 de març al finalitzar l'acte de presentació del nou llibre de Vicent Baydal, Els valencians, des de quan són valencians?, i es va penjar en internet a l’endemà. Des d'aquell moment i amb prou faenes 48 hores el vídeo va aconseguir les 20.000 reproduccions, ahir ja eren més de 30.000.

Qui som els valencians? La història dels valencians en 5 minuts es pot veure des del canal de Youtube de Granissat Productora.