L'escriptora argentina Flavia Company, establida a Barcelona des de fa anys, és una de les veus més reconegudes de la literatura tant en castellà com en català. Porta 35 anys escrivint, publicant i impartint classes, però és ara quan diu que ha escrit el llibre de la seua vida, Haru.

Un llibre editat (en castellà i en català) amb una cura exquisida per l'editorial Catedral, que constitueix un camí d'aprenentatge, una història plena de saviesa que tanca la màgia o sorpresa del viure i que, com diu la seua contraportada, «després de la seua lectura la vida pot llegir-se d'una altra manera».

I és que Haru és una història enclavada en la cultura i en la tradició oriental que narra el dia a dia, una vida completa, 72 anys, de Haru, la protagonista, una jove oriental que realitza un viatge interior i exterior cap al creixement i el desenvolupament.

Un llibre d'amor i ensenyament i una lliçó de filosofia i saviesa que Flavia Company (Buenos Aires, 1963) ha tancat en aquest volum de quasi 400 pàgines que volen, com el seu llenguatge nu i cristal·lí.

«Esta és la novel·la d'una vida i representa el que jo vull escriure. Sempre, quan acabes un llibre, dius que s'assembla al que volies escriure; doncs bé, açò és el que jo sí volia escriure i ho he escrit per a crear un lloc on viure», explica l'autora.

L´art de la vida

Company, considerada una malabarista del llenguatge i autora de títols com Tornar abans d'anar, Amb la soga al coll, Dóna'm plaer o L'illa de l'última veritat, un llibre que va ser tot un èxit a Alemanya, Itàlia i Estats Units, ha gestat una història carregada de simbolisme que resumeix tota la seua vida i el final de la qual, com El nom de la rosa, «sorprendrà a cadascun de forma diferent», afegix.

Haru és una jove que, en morir la seua mare, és enviada a una escola on s'ensenya l'art de la vida, amb els seus blancs i negres, i en la qual passarà cinc anys amb un grup de joves triats realitzant tir amb arc, meditació, escriptura clàssica i altres disciplines contra les quals al principi es rebel·la.

Una història que li ha arribat a la seua autora, segons diu, en el moment oportú i amb l'ajuda del ioga i la meditació, pràctiques que han sigut fonamentals «per a detenir el pensament voluntari, que és un pensament mediatitzat per les nostres conviccions, creences i pors».

«La literatura ens dóna coneixement, identitat, i ens fa sentir», precisa.

Company, a la qual li agrada eixir a navegar i és aficionada al piano, afirma que el que proposa Haru és que «sumem i no restem, que ens aprofitem els uns dels altres i els altres dels uns, que siguem Orient i Occident», ja que «les tradicions no estan tan lluny les unisques de les ores», adverteix.

«La literatura és un compromís i també és important que diguem que hi ha una altra vida possible (...) És possible el creixement, l'avanç, i para açò la literatura és un model i per açò també dic que este llibre ho poden llegir els joves», sosté.

L´any passat Flavia Company va publicar "El llibre de les oracions" amb Jordi Gaspar, un projecte fronterer com a molts dels quals realitza esta artista «total», considerada una mestra del relat.