11 de marzo de 2016
11.03.2016

Vilafamés mostra la memòria fotogràfica

el fotògraf valencià Joan Tosca Cuquerella exposa al museu d'art contemporani «Un ball de quatre temps»

11.03.2016 | 04:15
Vilafamés mostra la memòria fotogràfica

De la muntanya a la ciutat i de la terra al cel, les fotografies de Joan Tosca Cuquerella traslladen d'un escenari a un altre els espais marcats per la història recent d'Espanya i on van ser recloses, afusellades o enterrades les víctimes de la repressió franquista. A través de les seues petjades, aquest fotògraf valencià vol recordar una història que no vol que s'oblide.

El projecte fotogràfic «Un ball de quatre temps» de Joan Tosca Cuquerella, guanyador de la quarta edició del Màster en Fotografia d'Espai d'Art Fotogràfic, s'inaugurarà al Museu d'Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni de Vilafamés el dissabte 16 d'abril, a les 12.30 hores. Un treball que se centra en l'oblit dels represaliats i desapareguts durant la dictadura franquista.

El treball destaca llocs on encara hui es troben soterrades restes en fosses comunes o on en algun moment la població va patir la campanya de repressió de la dictadura. Joan Tosca confronta l'absència amb la presència, l'ombra amb la llum, la qual cosa es recorda amb el que s'oblida, en un gest per reivindicar la necessitat de revisar adequadament la memòria històrica.

Al mateix temps, el fotògraf denuncia que no hi haja una actitud institucional per investigar els fets. En paraules de Joan Tosca, «quatre dècades de repressió atroç, van aconseguir anys després enterbolir la nostra relació amb la història i el franquisme va aconseguir confondre l'oblit amb el perdó, la memòria amb la venjança».

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine