La Universitat de València inaugurà ahir l´exposició La Xoà per bales. Yahad-In Unum, deu anys de recerca. Les execucions en massa a l´Europa de l´Est a la Facultat de Geografia i Història. El rector, Esteban Morcillo, i el conseller d´Educació i Cultura, Vicent Marzà, van assistir a l´acte.

La mostra, que s'ha exhibit a països de tot el món, fins i tot a l'ONU, té com a objectiu recordar les execucions en massa de jueus i gitanos per part d'unitats d'extermini nazis durant la Segona Guerra Mundial per tal de relacionar-les amb els genocidis moderns que s'han perpetrat a llocs com Cambodja, Rwanda, Darfur (Sudan), els Balcans o Síria. L´exposició clou el curs adreçat a docents Una perspectiva didàctica de l´Holocaust des dels valors humans.

Marzà va destacar «la vigència» d´una exposició que «contribueix a mantindre viva la memòria de l'Holocaust» i uns valors que ens haurien de guiar en situacions com la dels refugiats. Cal evitar, digué, que a Europa se sembre «el discurs de l´odi».

La mostra, que podrà ser visitada fins el 31 de maig, ofereix el resultat de deu anys de recerca de l´organització Yahad, fundada el 2004 pel pare Patrick Desbois a París i dedicada a la identificació i documentació dels llocs de les execucions massives de jueus comeses per les unitats mòbils de la mort dels nazis a Europa de l´Est durant la II Guerra Mundial.

Yahad pretén reunir proves de cada execució per afusellament per bales durant l´Holocaust, detindre les mentides d´aquells que neguen l´Holocaust, mostrar respecte als llocs d´enterrament de les víctimes i fer-ne possible la seua preservació.