La Pasqua no són les Pasqües

La Diputació elabora un vocabulari de les festes que inclou la mona, els «pepitos» i cançons populars

26.03.2016 | 04:15
Unes mones, en un forn.
Unes mones, en un forn.

La Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València ha elaborat un vocabulari amb termes valencians de les festes de Pasqua, on fa referència a la mona de pasqua, els pepitos o a les cançons populars com La tarara.

El vocabulari inclou la diferència entre Pasqua, que fa referència al diumenge de Pasqua, i les Pasqües, que són els tres dies. A més, amplia les varietats d´anomenar a la mona, amb paraules com la tonya, el panou, el pa socarrat, la fogassa, la coca bova, la coca d'aire, el pa cremat, mona amb l'ou damunt, el rotllo o la rosca.

Entre les paraules típiques d´aquestes festes trobem el xocolate, els ous durs de Pasqua, els pastissets de tonyina i de verdures, la llonganissa de Pasqua i els pepitos. Inclou també la forma d´elaborar els pepitos. Als panets especials se´ls lleva una punta del pa, després es buida un poc de molla per a farcir-los amb la mescla de tomaca, tonyina, la molla del pa, pinyonets i julivert. Quan ja estan farcits se´ls tapa amb la punta del pa i els cosim amb un furgadents. Finalment, s´arremullen amb llet i ou batut i es sofregeixen.

El Servei de Normalització Lingüística té tres camps d´actuació: traducció i correcció, la docència i assessorament, i l´assistència tècnica als ajuntaments.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine