L'IES La Marxadella de Torrent ha viscut la seua setmana més reivindicativa de l´any. Va organitzar la huitena jornada pel valencià amb l'objectiu fonamental de reivindicar l'ús del valencià a tots els àmbits del centre i de la vida quotidiana de tot l'alumnat i en defensa de l'escola pública.

Enguany, a més, es va afegir tot un treball contra la violència de genere. Esta activitat, aprovada pel Consell Escolar del Centre, consisteix a organitzar tot un seguit de tallers, xerrades i activitats orientades a viure i conviure en valencià, demostrant que la llengua pot utilitzar-se a tots els espais i activitats.

A més, es va fer entrega entrega dels premis del concurs literari Cristina Piris, persona que va ser professora del centre, molt compromesa en la defensa del valencià i de la igualtat de les dones. També estan treballant per a poder editar les obres premiades pel concurs literari. I com a cloenda de la jornada, els alumnes dels cicles d'Imatge i So varen fer una demostració de música electrònica.

Tallers de cuina, de jocs tradicionals valencians, de samarretes, de química, de balls de saló, teatre, elaboració d'orxata, doblatge, de videojocs i un taller de màgia, varen ser algunes de les ofertes que va tindre l'alumnat del centre. Tota una oportunitat per que l´alumnat del centre participara en activitats lúdiques amb contingut cultural.

Juan Garcia, director del centre, afirma que: «Amb una jornades com aquestes estem demostrant que els joves poden viure en valencià les 24 hores del dia i que, amb el seu compromís, es guanyarà la batalla a la violència en contra de les dones. Totes les persones som iguals i tenim dret a una vida digna».

Insisteix també en «donar les gràcies a totes les persones que, d'una forma molt activa i intensa, han fet possible aquesta vuitena trobada. Ara ja cal anar preparant la de l'any proper».