Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Problemes globals

Quan ocórren fets relacionats amb el terrorisme jihaidista, es fa evident la necessitat d´accions internacionals, per a la prevenció i per donar respostes globals a aquesta problemàtica actual. Començant per un bon diagnòstic que en remarque clarament les causes. Pel que fa a unes altres problemàtiques que afecten globalment, també calen respostes globals vàlides. Val a dir que, a diferència del que passa amb el terrorismes jihaidista, en altres qüestions que ens afecten si que hi existeixen diagnòstics. Hi ha diverses institucions, organismes, centres de recerca i ONG que publiquen regularment informes a escala global sobre els principals problemes compartits, si bé, en general no han conduït a respostes vàlides. Tenim, per exemple el drama humanitari dels refugiats on s´està actuant de la manera més indigna. En aquest cas, informes com els d´ACNUR, constitueixen una diagnosi que fa un temps ja avisava de la magnitud del problema. Com deia António Gutierres, responsable d´aquest organisme: «Estem éssent testimonis d´un canvi paradigmàtic, una caiguda descontrolada cap a una era en la qual la dimensió dels desplaçaments forçats, així com la resposta que hi cal, eclipsa totalment tot el que havíem vist fins ara».

Abarcant altres qüestions hi ha el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament que publica cada any un «Informe sobre el desenvolupament humà» amb l´objectiu de situar les persones en el centre del procés de desenvolupament econòmic i social. I referit al medi ambient hi ha el programa d'avaluació ambiental del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient. I existeixen els Informes de l´IPCC sobre canvi climàtic, entre molts altres.

Al marge de l´ONU, són molt importants els estudis del Club de Roma (1972, 1992 i 2004). Un dels informes més coneguts és el referit als «límits del creixement» on per primera vegada es deia que en un món finit el creixement no pot ser infinit: «Si es mantenen les tendències actuals de creixement de la població mundial, industrialització, contaminació ambiental, producció d'aliments i esgotament dels recursos, aquest planeta arribarà als límits del seu creixement en el transcurs dels propers cent anys». Hi ha també els informes anuals del Worldwatch Institute sobre «Estat del món», referits a la sostenibilitat. I molts altres. El que manca però és posar-los tots en comú, elaborar una estratègia global i unes actuacions coordinades, que donen respostes vàlides als desafiaments que tota la humanitat estem vivint.

Compartir el artículo

stats