Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La pilota política

La vida parlamentària s´assembla cada volta més a un partit de futbol. Ara ens trobem com un hipotètic Barça-Madrid a la segona part i encara sense guanyador clar. Escric abans del partit del dissabte (anit per al lector) i no sé qui haurà guanyat el derby. No sóc saurí. Tinc el meu favorit, però no cap certesa sobre el resultat.

La política d´ara es fa atractiva perquè hi ha mes de dos equips o partits alhora, no com abans. Encara que els polítics a dies semblen estar jugant en un pati de col·legi, on cadascú pega puntellons a la pilota esperant que alguna de les voltes entre a la porteria i faça gol.

La partida està embolicada perquè hi ha moltes cames i peus, i pocs caps, al camp. Ho estem veient. I resulta que el temps avança i l´arbitre té el xiulet més a tocar de la boca per a pitar el final. Mentrestant, enquestes, opinions, comentaris, i també espectadors, anen dient «porres», esperant el desenllaç: esperant Godot. Pensant: Tot final que no comporte un govern nou vindria a ser com un partit aturat per una anomalia indesitjable. Una estafa, un apagó fulminant. En la lliga política, no s´hi val l´empat, ai!

En la situació actual, un empat seria una demostració flagrant d´impotència democràtica, diuen. Una mostra que els jugadors no mereixerien la camiseta que porten ni els diners que guanyen. Repetir eleccions? Per a veure el mateix avorriment a les pantalles? No, senyores i senyors, no i no. «No és això, companys, no és això» cantava Lluís Llach. El que volem els que votem, els que paguem aquest espectacle (l´estat som tots, no «muà»), no és una repetició del matx. «Nunca segundas partes fueron buenas» se sol dir en castellà.

Els votants -la majoria votadora dels valencians- volem una investidura i un govern, i no «rizar el rizo» ni perdre més temps. Quin govern volem? El millor possible dels que siguen capaços de muntar. Ells estan en la partida. «El que més convinga», se sol dir.

Qui farà el gol que ens traga de l´empat de la pudor? Ara tot està en joc, la pilota roda de pressa cap al xiulet final. Farà Mariano Rajoy com Artur Mas? Hi haura un pacte «a la valenciana»? Els déus diran. Val igual que el gol el marque aquest o aquell del trident, ni que siga en l´ultimíssim minut. Només vull que no siga de rebot que guanye l´equip PePer.

Compartir el artículo

stats