Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Agenda 2030

Indignats pels acords de la Unió Europea en el tema dels refugiats, amb impotència davant la deportació massiva a Turquia iniciada ahir, parlar de camins cap a la dignitat pot semblar un sarcasme. Els ciutadans d´a peu contraris a la injustícia i la crueltat de tot tipus que pateixen milions de persones, ens sentim formiguetes insignificants. I vivim amb ràbia la nostra impotència. Seria ben trist, no obstant, que aquesta impotència i el desànim consegüent, ens dugueren cap a la inactivitat i la desconfiança absoluta i no férem res per canviar les situacions que ens indignen. Per això hi ha qui no renuncia a cercar camins, permanentment, que possibiliten els canvis que volem. Canvis que han de ser tant en àmbits locals com en àmbits globals

La setmana passada en aquesta columna, al·ludia a diferents informes que en forma de diagnòstics i propostes, publiquen regularment els diversos organismes de l´ONU i altres institucions i centres de recerca rellevants. Són informes relatius als principals problemes polítics, econòmics, socials i mediambientals que afecten globalment la humanitat. Hi apuntava també que caldria posar-los tots en comú, relacionar-los, elaborar una estratègia global i unes actuacions coordinades, que hi donen respostes vàlides als grandíssims desafiements que suposen.

Doncs bé, en aquesta línia, cal esmentar «l´Agenda 2030 de les Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible», aprovada el passat 25 de setembre. L´Agenda conté 17 Objectius (ODS), resultat d´un procés de negociació que s´ha estat portant a terme en els darrers tres anys. És tracta d´uns objectius universals, integradors i ambiciosos que es concreten en 169 fites i els corresponents indicadors d´evolució, que seran establerts per la Comissió d´Estadística de les Nacions Unides, l´any 2016. Les qüestions que hi aborda són les de la pobresa, la fam, la pau, la salut, l´educació, les desigualtats, la inclusió, la prosperitat econòmica, la protecció del planeta, la lluita contra el canvi climàtic, les ciutats i els territoris, l´energia, el consum i la producció sostenible i la governança. I les solucions que el document preveu han de partir de les accions universals i transformadores basades en drets i en que les persones i el planeta ocupen el lloc central. Tanmateix, l´informe no obvia les causes quan diu que aquests problemes no són accidents de la natura, sinó conseqüència d´accions i omisions tant de les institucions públiques com dels poders privats.

En definitiva, aquesta Agenda, pot constituir una eina important de transformació. Per això no podem restar impassibles i hem d´exigir-ne el compliment.

Compartir el artículo

stats