Ramon Llull (Palma, 1232 - Tunis, 1316) va ser el primer l´autor medieval que va usar una llengua romànica.

Amb motiu de la commemoració dels 700 anys de la seua mort, la Universitat de València inaugura hui l´exposició «Ramon Llull i l´encontre entre cultures». Un recorregut per la vida i l´obra del pensador mallorquí en què es destaca el diàleg que va mantindre amb el món musulmà en una època de conflicte, però també d´intensos intercanvis culturals i comercials a la Mediterrània.

L´exposició inclou il·lustracions, textos i audiovisuals interactius, on es poden contemplar peces bibliogràfiques representatives de la producció lul·liana conservada a Mallorca i a Catalunya. La mostra, estructurada en 10 àmbits, es pot visitar fins al dia 20 de maig al Claustre de la Universitat.

La primera part explica el context mediterrani medieval amb l´expansió comercial i política de la Corona d´Aragó, en un moment en què el Regne de Mallorca ocupa un espai estratègic de primer ordre. Els àmbits següents se centren en el personatge de Ramon Llull i fan un recorregut pel seu projecte missional, intel·lectual i polític. Els àmbits cinc i sis es refereixen al contacte entre religions a l´Edat Mitjana per acabar els últims apartats amb les estratègies singulars que Llull va desenvolupar per a la conservació i la propagació de la seua obra, així com la increïble difusió que Ramon Llull ha tingut a Europa en 700 anys.

La mostra integra a més dos interactius amb pantalles tàctils que permeten passejar per les 12 miniatures del Breviculum, en català, castellà i francés, i que expliquen d´una forma gràfica i visual la vida i obra del teòleg.

Un gran llegat

L´exposició està organitzada per l´Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), per l´Any Llull 2012-2016, el Vicerectorat de Cultura i el Departament de Filologia Catalana de la Universitat de València, amb la col·laboració de l´Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Amb motiu d´esta mostra, a les 18 hores, la sala Gonzalo Montiel de La Nau acollirà la conferència «Ramon Llull en el món del segle XXI» a càrrec de Josep E. Rubio, professor de Filologia Catalana, i a continuació se celebrarà la inauguració amb visita guiada a càrrec del comissari de la mostra, Albert Soler.

De Llull es conserva a tot el món quasi un miler de manuscrits copiats entre els segles XIII i XVIII, un llegat superior al de molts altres autors medievals, i les col·leccions més grans del qual es conserven a Palma de Mallorca, Roma, París, Munic i Milà.

No existeix en canvi cap manuscrit de les obres que Llull va escriure en àrab, tot i que hi ha constància d´algun exemplar al Magrib als segles XIV i XV. Segons Albert Soler, si bé Llull s´apropa al món islàmic amb la intenció de demostrar la veritat de la fe cristiana, ho fa amb un esforç admirable per adaptar la seua obra a l´interlocutor musulmà i des de posicions dialogants.

Llull va fer tres viatges missionals al Nord d´Àfrica, dos a Tunis i un altre a la ciutat algeriana de Bejaia el 1307. Esta tenacitat va portar l´estudiós del pensament àrab Dominique Urvoy a dir que Llull «té l´avantatge de resumir en una biografia el fet essencial dels problemes de contacte entre religions i civilització».