38 edicions porta ja Ensems i en aquesta s´ha quedat sense director, en mans dels tècnics de la subdirecció de música de CulturArts. Després de la marxa de l´últim responsable del certamen, César Cano, han sigut els tècnics José María Agramunt i Jorge García els encarregats de la programació, juntament al nou subdirector de música, Leonardo Marqués, i amb l´ajuda del personal de l´SGAE, més un assessor extern. La nova edició del festival internacional de música contemporània es converteix en un cicle de tres mesos i que, després de vint anys, torna al Palau de la Música com a seu principal.

A la presentació van acudir el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona i la regidora de l´àrea Glòria Tello, a més de Marqués i el President del Consell Territorial de la SGAE a la Comunitat Valenciana, Pep Llopis. Girona destacà que en aquesta edició l´Ensems «fa una aposta més decidida que mai per la pluralitat, no només artística sinó també d'iniciatives i formats per a arribar a públics diferents, de diferents aficions, gustos i edats».

El festival torna amb 24 actuacions durant aquest trimestre, fins al 2 de juliol, amb l'objectiu d'evitar la concentració d'activitats d'anteriors edicions i d'integrar millor la seua oferta en el panorama cultural de la ciutat. Així mateix, aquesta edició serà la primera en la qual totes les grans agrupacions musicals de gestió pública (l'Orquestra de València, l'Orquestra de la Comunitat Valenciana, el Cor de la Generalitat i la Jove Orquestra de la Generalitat) estiguen presents en el cartell, al costat d'artistes procedents de la resta d'Espanya i de l'estranger. Quant al programa, el certamen inclou des d´òpera en sala fins a propostes d'arts sonores en llocs poc freqüents i concerts monogràfics de nova orla. La Jove Orquestra de la Generalitat va ser l'encarregada d'inaugurar el festival el dia 1 d'abril, amb un concert homenatge a Inmaculada Tomás, on es va incloure l'estrena d'una òpera creada pel seu compositor resident, Carlos Fontcuberta.

El festival proposa també tributs a Pierre Boulez pel Grup Instrumental de València; i a l'aniversari del Quixot, recordat per la pianista Marta Espinós. En aquest últim cas es farà un concert monogràfic amb obres d'autors espanyols contemporanis, entre les quals hi ha una estrena de César Cano. També tindran lloc les Trobades de Composició Musical, que inclouen una classe magistral del compositor valencià resident en Ginebra Marc García Vitòria, un taller d'art sonor a càrrec d'Alfredo Costa i dues taules redones: sobre els desafiaments de programar música contemporània i sobre la cerca de nous públics.