14 de abril de 2016
14.04.2016
Necrológica | Marina Zaragozá

En memòria de la mestra de Silla compromesa amb el seu poble

14.04.2016 | 04:15

Ens ha deixat Marina, l´amiga, la intel·lectual compromesa amb la cultura, la llengua i les tradicions valencianes. Una malaltia sobtada ha posat fi a la seua vida dedicada en cor i ànima a l´ensenyament, precisament ara, quan pensava dur a terme aquells projectes personals que guardava per a la jubilació, la crueltat del destí li ha jugat una mala passada.

Nascuda a Silla el 1944, l´escola primària va ser a càrrec de Donya Conxa Rubio, va cursar estudis secundaris a l´Institut Sant Vicent Ferrer de València, obtenint la llicenciatura en Filologia Romànica a la Universitat Complutense de Madrid amb nota de Premi Extraordinari. Després d´una primera etapa com a professora d´Institut a Pego, va accedir a la càtedra en la Facultat de Filologia de València, on ha estat donant classe durant quasi tres dècades, participant activament en l´elaboració de programes pedagògics i impartint les assignatures de Fonètica i Fonologia i Anàlisi del discurs aplicada als comentaris de textos.

Són innumerables els seus treballs de dialectologia, de traducció de llengües clàssiques i els estudis sobre toponímia del País Valencià, destacant especialment aquella tesi iniciàtica dirigida per Sanchis Guarner: «El cultiu tradicional de l´arròs a Silla»; la traducció a la nostra llengua de la novel·la de Blasco Ibáñez Canyes i Fang (Estudi lingüístic i de cultura popular), els pròlegs a l´obra de Bernat i Baldovi, etc..
Durant la Transició va col·laborar en l´organització de la Biblioteca Municipal, en la creació del BIM (Butlletí d´Informació) redactant nombrosos articles sobre el costumari, els malnoms i les tradicions de Silla.

Ens ha deixat un referent intel·lectual, un testimoni que ha col·locat el llistó molt alt per tots aquells que intentem fer Poble i fer País. Amb la seua mort tan prematura, Silla i el món de la cultura estan de dol.
Adéu mestra!!

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine