La Guerra de Successió, la batalla d´Almansa del 1707 i la consegüent pèrdua dels Furs, i la posterior repressió per part del rei vencedor, Felip V són una part de la història dels valencians que ara s´expliquen de forma senzilla en el llibre infantil El 25 d´Abril, de l´autora de Xàbia Pepa Guardiola i amb il·lustracions de l´alcoià Fran Parreño.

Eduard, el xiquet protagonista del relat, es queda perplex per la celebració de la derrota del l´efemèride del 25 d´Abril al seu centre docent. «A l´escola celebrem la pau, no les guerres», pensa el menut. Però aleshores entren en escena Núria i Colomet. Amb ells, el protagonista coneixerà què van ser els Furs, per què lluitaven els maulets i qui fou el general Basset.

Pepa Guardiola és mestra de Primària i escriptora. La major part de la seua obra literària està dedicada a infants i joves. És autora de prop d´una vintena de llibres i ha sigut guardonada amb diversos premis, entre els quals, el Premi Carmesina, el Mediterrani de Literatura Juvenil o el Samaruc, a més del Premi Enric Valor de Novel·la per El desordre de les dames. A Bromera ha publicat també la novel·la juvenil Una llar en el món.

El 25 d´Abril forma part de la sèrie de Tàndem Edicions «Anem de festa», que explica als més menuts les celebracions valencianes més destacades.