La immigració, la passió i l’amor han existit sempre. Per això, no importa que l’obra d’Arthur Miller estiga ambientada l’any 1955 perquè el seu contingut és de «extrema actualitat». La venjança, el poder o l'obsessió, són alguns dels sentiments que s’experimenten en Panorama des del pont, una obra que es va estrenar ahir en el Teatre Principal de València i que es podrà veure fins diumenge que ve.

La representació deixa «nus» als personatges. «Tens la sensació d’arribar molt verge, de tirar-te a una piscina, amb poca aigua al principi, i que a poc a poc es va omplint», va explicar ahir l’actor Eduard Fernández, protagonista d’esta adaptació proposada pel prestigiós director francés Georges Lavaudant, exdirector de l'Odéon de París i un referent europeu.

Panorama des del pont retrata el drama i les tensions socials que van viure els immigrants il·legals europeus en arribar als Estats Units deu anys després de la Segona Guerra Mundial.

La història discorre en el Port de Nova York, on els immigrants il·legals treballaven precàriament, sota unes condicions paupèrrimes i una tensió social que el dramaturg Miller va plasmar. En aquell moment, eren els europeus els que buscaven una vida i una oportunitat fora d’Europa, mentre que en l’actualitat es viu el procés i el drama migratori justament al contrari.

Es tracta d'una coproducció del LG Théatre i el Teatre Romea de Barcelona, on es va estrenar el passat mes de febrer, encara que en realitat la primera vegada que esta història va apujar el teló va ser en el Coronet Theatre de Broadway en 1955. Segons Eduard Fernández, amb Panorama des del pont, Lavaudant demostra la seua «delicadesa» a l'hora de dirigir i arriba a deixar als actors «nus» de recursos, la qual cosa produeix «una labor de depuració».

«Almenys férem el documental»

Fa un any que el documental Ovidi: El making of de la película que nunca se hizo, va aconseguir els diners gràcies a Verkami per a finançar el seu projecte. En aquell moment no varen trobar finançament per a fer una pel·lícula sobre la figura del cantautor valencià per part de la gestió pública. «Va ser un honor participar, no poder fer la pel·lícula va permetre que almenys férem el documental», va comentar ahir Eduard Fernández, qui va a interpretar a Ovidi Montllor.